MILOVAN JOVANOVIĆ: Micotakisov juriš na još jednu pobedu
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Micotakisov juriš na još jednu pobedu

Lični stav -

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu je za privremenog premijera te zemlje imenovala uglednog pravnika Janisa Sarmasa. On će voditi grčku vladu do 25. juna, za kada su zakazani novi parlamentarni izbori.

Nova demokratija, konzervativna stranka dosadašnjeg premijera Kirijakosa Micotakisa, ubedljivo je trijumfovala na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. maja, ali nije osvojila potrebnu većinu da samostalno formira vladu. Po objavljivanju zvaničnih rezultata, Micotakis je saopštio da neće formirati koalicionu vladu i da očekuje nove izbore. Ni tokom predizborne kampanje nije krio mogućnost još jednog glasanja ako ne uspe da sastavi vladu.

Grčki parlament broji 300 mesta, od kojih bi, po rezultatima ovih izbora, Novoj demokratiji pripalo 146, što je za pet mandata manje od potrebne većine. Siriza je osvojila skromno 71 mesto, dok je socijaldemokratskom PASOK pripao 41 mandat. Cenzus su još prešle Komunistička partija sa 26 i desničarska stranka „Grčko rešenje“ sa 16 mesta. Grčka predsednica je dala trima vodećim strankama tri dana za formiranje koalicione vlade. Po ustavu, ako nijedna od njih ne uspe da sastavi vladu, predsednica može imenovati privremenu vladu koja će pripremiti nove izbore, što je ona i učinila.

Još ranije je Micotakis, koji želi novi četvorogodišnji mandat, isključio mogućnost formiranja koalicione vlade jer su se one u Grčkoj pokazale kao loše i neefikasne, zbog političke kulture koja nije sklona kompromisu. Sa druge strane, Siriza je istakla da želi progresivnu koaliciju sa socijaldemokratama.

Micotakisova vlada se tokom mandata suočavala i borila s nizom problema: skandalom prisluškivanja, strašnom železničkom nesrećom poslednjeg dana februara ove godine koja je izazvala bes javnosti, povećanjem životnih troškova, energetskom krizom, inflacijom, pandemijom koronavirusa...

Micotakis je u kampanji za naredne četiri godine garantovao funkcionalnu državu, stabilan rast, povećanje plata, smanjenja poreza, oživljavanje turizma, ali i upozorio da bi nedovoljno snažna podrška njegovoj Novoj demokratiji dovela do zastoja zemlje.

Izborni rezultat je neprijatno iznenadio Sirizu i njenog vođu Aleksisa Ciprasa. Strastveni levičar je sve karte bacio na mlade jer su prvi put i 17-godišnjaci imali pravo glasa.

Cipras je u predizbornoj kampanji obećao da će vratiti poverenje u državu posle velike afere, kada je tajna služba prisluškivala lidera opozicionog PASOK Andrulakisa, da će se boriti protiv inflacije, sigurno povećati plate zdravstvenim radnicima i državnim službenicima, kao i javnu potrošnju za obrazovanje.

Grčka je dobila novi zakon o izborima, koji će se primenjivati od 25. juna, prema kojem pobednik može osvojiti dodatnih 50 mesta u parlamentu. To bi Novoj demokratiji garantovalo potrebnu većinu za komotno vladanje. Cipras, ali i PASOK pokušaće da u ovom kratkom periodu promene javno mnjenje fokusiranjem kampanje na ekonomske probleme i sve veće troškove života.

Utisak je da grčka levica ne veruje u svoju sposobnost i mogućnost da privuče veći broj glasača i tako stvori savez koji bi imao makar jedan glas više od glavnih konkurenata koje predvodi Micotakis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track