BEZ RUKAVICA: Srbi u ratu Hrvata i Grka
Foto: Shutterstock

KOLUMNA

BEZ RUKAVICA: Srbi u ratu Hrvata i Grka

Lični stav -

Ranih devedesetih, u prvim godinama nezavisne Hrvatske, u toj je državi ustaštvo maltene bilo zvanična ideologija. Ali i tada je bilo novinara i javnih radnika koji su, i doslovce rizikujući život, dizali glas protiv nacionalističkog orgijanja. Danas, dok u Grčkoj navijači zagrebačkog Dinama čekaju istragu i možda suđenje, nema nikoga - izuzeci se broje na prste jedne ruke! - ko bi se usprotivio ludilu u medijima koji bi, da od njih zavisi, objavili rat Grcima.

Priča je poznata: stotinak huligana iz ozloglašene navijačke grupe Bed blu bojsi uputilo se u Atinu na utakmicu Dinama sa AEK. Ne da gledaju, nego da biju navijače grčkog tima i vandalizuju grad. Otkud znamo? Pa znamo, jer su se ka stadionu uputili (vidi se na snimcima) naoružani lancima, motkama i noževima, i jer su vezali belu traku oko ruke da bi se u metežu prepoznavali. U jednoj njihovoj tuči ubijen je mladi Grk, pa ih je policija najvećim delom pohapsila i strpala u zatvor.

Istog trena u zagrebačkim medijima krenula je besramna kampanja relativizovanja onog što su učinili i sveopšta mobilizacija nacije kako bi se na grčko pravosuđe izvršio pritisak i pohapšeni oslobodili ili bar što blaže kaznili. Koga zanimaju detalji, širok mu internet, mi ćemo se zadržati na nekim ilustrativnim primerima iz glavnog hrvatskog dnevnog lista Jutarnjeg, koji uživa ugled ozbiljnog glasila.

Elem, Jutarnji je nekoliko sati posle ubistva u Atini javio da je počinilac Grk! Zatim je, bez stida, krivicu za tuče i ubistvo prebacio na grčku policiju, što sve to nije sprečila, kao da je reč o naletu poplavnog talasa, a ne o huliganima koji su doputovali s jasnim planom! Plasiran je čitaocima niz tekstova o navodnom grubom tretmanu koji zagrebački „dečki“ imaju u policiji, garniran dirljivim izjavama roditelja huligana, koji ne znaju šta će biti s njihovom decom. Naravno, prostor su dobili i advokati koji su ocenili da sudije mrze hrvatske navijače i da neće biti objektivni, a krunu, bar za sada, predstavlja zabrinutost za zdravlje i komfor uhapšenih u grčkim zatvorima. Sve to, i još mnogo toga drugog, bez ikakvog podsećanja da su „dečki“ uhapšeni zbog izazivanja nereda u kojima je izgubljen jedan život!

Naravno, ni ovo nije moglo da prođe bez Srba. Posle ubistva u Atini, drugi grčki klub je igrao u Splitu, a za najveću opasnost po red i mir proglašeni su „srpski huligani“! Kao što su za najveću pretnju uhapšenima u grčkim zatvorima - bez objašnjenja kako i zašto - proglašeni Srbi! Ne navijači AEK, čiji je pripadnik usmrćen, ne Grci - nego Srbi! Ali, zašto se mi bavimo ovim? Jesmo li imali iluzije o objektivnosti i dobroćudnosti hrvatskog novinarstva, pa smo sad teško razočarani? Naravno da ne!

Očekivanja su nam izneverena? I jesu i nisu.

Od Jutarnjeg, koji bez blama - i bez ikakvih dokaza! - okrivi Srbe da preko lažnih oglasa za iznajmljivanje soba izazivaju haos u turističkoj sezoni, nismo.

Ali, priznajemo, očekivali smo da predsednica Evropske federacije novinara, Zagrepčanka Maja Sever osudi sramno kontinuirano izveštavanje hrvatskih medija o zločinu u Atini i događajima koji su usledili. Ona, naime, često ocenjuje srpsku medijsku scenu, pa bi iste kriterijume mogla da primeni i na prostore zapadnije od Beograda.

Ili deli mišljenje kolega da su „dečki“ žrtve osvetoljubivih Grka?

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track