ZA ALBANSKE PROVOKATORE NEĆE BITI MESTA U REPREZENTACIJI?! Švajcarci poludeli zbog Džake i Šaćirija! Spremaju se radikalne mere!
Foto: EPA

Čišćenje

ZA ALBANSKE PROVOKATORE NEĆE BITI MESTA U REPREZENTACIJI?! Švajcarci poludeli zbog Džake i Šaćirija! Spremaju se radikalne mere!

Mundijal 2018 -

Fudbalska asocijacija Švajcarske ozbiljno razmatra mogućnost da zabrani igračima sa dvojnim državljanstvom da igraju za reprezentaciju.

Švajcarski mediji prenose da čelni ljudi Fudbalske asocijacije Švajcarske razmatraju da primene radikalne mere, kada su u pitanju igrači sa dvojnim pasošima.

Naime, posle meča Švajcarska - Srbija, na kom su Granit Džaka i Džerdan Šaćiri proslavljali golove pokazivanjem dvoglavog orla koji je simbol tzv. "Velike Albanije", "SFV" predlaže da se uvede pravilo da dvojni državljani moraju da se odreknu drugog pasoša ako žele da igraju za nacionalni tim Švajcarske.

Generalni sekretar Aleks Mišer potvrdio je to za švajcarski list "Tagesancajger".

On smatra da neke granice moraju jasno da se postave.

"Da li igrači do određene godine starsti moraju da se odluče za koju će reprezentaciju igrati? Može da se dogodi da ulažemo u fudbalere koji će u budućnosti igrati za drugu reprezentaciju. Savez bi mogao da kaže da su programi finansiranja otvoreni samo za mlade igrače koji nemaju dvojno državljanstvo. Čujemo mnogo obećanja, a onda igrač napuni 21 godinu i odluči se za drugu zemlju jer tamo vidi veće šanse za uspeh na reprezentativnom planu", rekao je Mišer.

Prema Mišeru, ako dvojni državljani žele da nose nacionalni dres Švajcarske, morali bi da se odreknu drugog pasoša. „Ovim predlogom želimo da vidimo mišljenje društva, a ako niko ne deli moj stav, onda je to isto tako u redu“, kazao je on. „To je kao kod deteta iz razvedenog braka, koji mora da se odluči između majke i oca. Bilo bi olakšavajuće za mnoge igrače ako bi što pre doneli takvu odluku“, smatra Mišer. „Tagesancajger“, međutim, ističe da će uvek postojati igrači koji su emocionalno vezani za dve zemlje, pa ni zahtev da se odreknu jednog pasoša neće promeniti to da u srcu ne nose emocije za zemlju porekla.

Podsetimo, Albanci koji nastupaju za Švajcarsku reprezentaciju su proslavljali su pogotke pokazivanjem dvoglavnog orla. "Špigel" ističe da je to bila jasna politička provokacija koju FIFA zabranjuje.

Oba igrača su kažnjena sa po 8.680 evra, dok je kapiten Švajcarske Lihtštajner, koji im se pridružio u kontroverznom slavlju kažnjen sa 4.340 evra.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠTA SPAJA RUSIJU, SRBIJU I HOLANDIJU?! Mažić, Đoković i Tadić! (KURIR TV SPORT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track