NADA MACURA OTKRIVA: Kako stres koji doživimo dok gledamo utakmicu utiče na srce!
Foto: Kurir

ZDRAVLJE SRCA

NADA MACURA OTKRIVA: Kako stres koji doživimo dok gledamo utakmicu utiče na srce!

Mundijal 2018 -

U emisiji "Dr Kurir", emitovanoj u okviru projekta "Doživi prvenstvo" u SC Ušće, pričali smo s kardiologom Nadom Macurom o aktuelnim temama vezanim za srce, ali i za Svetsko prvenstvo.

Nada je možda jedini doktor koji govori o srcu iz srca i uvek na razumljiv način, sa željom da poruka stigne do svakog pojedinca i da je on razume.

Evo šta nam je dr Nada Macura poručila kako da se ponašamo pred gledanje važne utakmice:

- Veoma je teško dati univerzalan savet. Osobe koje su vrlo srčane i reaguju svim svojim čulima obično dobiju tahikardiju tokom neke stresne situacije. Srce nam ubrzano lupa i kada sretnemo neku osobu koja nam se dopada dolazi do naglog dotoka adrenalina. Kada kažemo da imamo leptiriće u stomaku, to je tahikardija koja nastupa ubrzanim srčanim radom. Zato se preporučuje srčanim bolesnicima, osobama koje imaju problema sa srcem, koje imaju visok krvni pritisak, kao i starijim osobama, da se pričuvaju. Takvim osobama se pred uzbudljivu situaciju, kao što je, na primer, pucanje penala, preporučuje da se sklone u drugu prostoriju, pojedu neki badem, južno voće ili popiju sokić, a ako njihov tim postigne gol, čuće to po graji koja dolazi iz susedne sobe. Jednom rečju, osobe koje imaju problem sa srcem ne treba da budu aktivni posmatrači utakmice na televiziji. I još jedan savet, uvek je bolje gledati u društvu, pa je odličan način da se ponašate u skladu s masom, da utakmice omiljenih timova gledate na trgovima u kafićima jer se u društvu uvek više uživa - rekla nam je ovom prilikom dr Nada Macura.

S Nadom smo pročešljali sve važne teme. Saznali smo kako stres od gledanja utakmice utiče na rad srca, kada srce kuca brže, a kada sporije, i zašto se to dešava, može li srce biti mlađe od naše biološke starosti, kako zaljubljenost utiče na naše srce i može li ono zaista da prepukne od prevelike ljubavi, kako možemo očuvati zdravlje srca i dobili smo još mnogo korisnih saveta.

foto: Kurir

Savet lekara Kako pobediti stres - Stresne situacije podrazumevaju kod nekog mirnoću, kod nekog apatiju i depresiju, a kod nekog izazivaju bes, agresivnost i potrebu da se svađa. Najbolje bi bilo da kada osetimo da nas stres preplavljuje, a pre nego što puknemo, udahnemo duboko i izbrojimo do deset. Kad vidite da vam se lice izobličilo od besa, pokušajte da ga razvučete u osmeh, neće biti lako, ali ćete na taj način suprotnoj strani ukazati na to da pokušavate da se smirite. Gledanje u plave površine kažu da smiruje nerve i izaziva osećaj spokojstva. I umor može izazvati bes, kad nismo dobro naspavani možda ne bi bilo loše da pomirišemo neko voće limun, malinu, kupinu i, videćete, preplaviće vas osećaj smirenosti. I mnogi psiholozi i psihijatri kažu da je kućni ljubimac, kao pas ili mačka, vaš najbolji lek protiv svih nedaća koje u vama izazivaju stres - istakla je naša sagovornica.

(Vesna Stanimirović, Foto:Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track