POKRETAČ PRIVREDE OD 2021: Šansa je u povezivanju regiona
Foto: Kurir

TURIZAM

POKRETAČ PRIVREDE OD 2021: Šansa je u povezivanju regiona

Održiva budućnost -

U narednom periodu procena je da će akcenat biti na domaćim turistima i gostima iz regiona, a šanse za brži rast ekonomije su nova turistička infrastruktura i rast investicija u regione

Turizam - pokretač privrede od 2021 bio je peti u nizu i ujedno poslednji digitalni serijal Re-set EKONOMIJE, kojim je zaokružena celina koja obuhvata: regionalizaciju, zelenu ekonomiju, privredni rast, digitalizaciju i turizam.

U uvodnom delu „Otvoreno o turizmu 2021“ govorili su Tatjana Matić, ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma, i ambasador Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, koji su naglasili da je ulaganje u infrastrukturu i povezivanje određenih destinacija ključno za razvoj turizma i poboljšanje imidža Srbije u svetu koja ima ogroman potencijal.

foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Mere za oporavak

Ministarka Tatjana Matić je rekla da su gubici turističkog sektora u Srbiji oko milijardu evra i da je država izdvojila oko deset i po miliona evra za hotelijere, koji su bili posebno pogođeni pandemijom. Ona je napomenula da je, nakon izbijanja pandemije, država stala i u zaštitu građana koji su uplatili aranžmane, ali i samih turističkih agencija.

- Predložili smo smanjivanje PDV na hranu u ugostiteljskim objektima sa 20 na 10 odsto. Predložili smo i NBS da uvede moratorijum na kredite u oblasti ugostiteljstva. To bi turističkom sektoru omogućilo da udahne vazduh dok pandemija ne prođe - najavila je Matić.

U okviru ove digitalne serije, ambasador Fabrici je otkrio da je jedan od primarnih ciljeva EU da pomogne malim i srednjim firmama iz oblasti turizma na održiv način, a akcenat je stavio i na podršku projektima čijom realizacijom bi do izražaja došlo kulturno nasleđe Srbije.

On je naveo da turizam ima veliki potencijal u Srbiji.

- Srbija je raznolika i ima svašta da ponudi. Nedostaje vam jako i vidljivo brendiranje - rekao je Fabrici.

Gosti iz regiona

U prvom panelu Marija Labović, v. d. direktora TOS, navela je da je kontinuirani rast, koji traje poslednjih pet godina, zaustavila pandemija, dok smo pre pandemije imali dvocifren rast broja domaćih i stranih gostiju.

- Akcenat će u narednom periodu ipak biti na domaćim turistima i gostima iz regiona - istakla je ona i dodala da je mali Šengen takođe značajan za oporavak i razvoj turizma.

Nataša Pavlović, v. d. direktora Turističke organizacije Vojvodine, istakla je da su ove godine radili na promociji Vojvodine kao destinacije u okviru kampanje „Odmor na vojvođanski način“.

Tijana Maljković, sekretarka Udruženja za turizam PKS, naglasila je da su izdvojena sredstva za pomoć turističkim agencijama i da javni poziv traje do 4. decembra.

Koordinator za razvoj turizma u zaštićenim područjima JP „Srbijašume“ Obren Drljević primetio je da se promenila svest turista i sada sve više žele da borave u prirodi. Izgradnja infrastrukture približiće nam sve lepote Srbije.

Ivana Vasić iz JP „Vojvodinašume“ rekla je da je od maja do oktobra zabeleženo onoliko poseta koliko je bilo tokom cele prošle godine.

Direktor TO Vrnjačka Banja Ivan Trifunović rekao je da je Vrnjačka Banja, bez obzira na negativnu kampanju, ostala najposećenije turističko mesto u Srbiji.

Bitan je optimizam

U drugom delu digitalne serije, posvećene turizmu, panelisti, među kojima su bili Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), Zoran Nikolić, potpredsednik NOPS, Sanjin Ćorović, menadžer produkcije „Production Pool“, i Ivan Vitorović, generalni direktor kompanije „Mona Hotel Management“, predstavili su jasniju sliku problema u kojima su se našle određene profesije, dali predloge i sugestije za oporavak i zaključili da je optimizam veoma bitan faktor za borbu protiv kovida.

· Re-set summit, koji organizuje „Adrija medija grupa“ u strateškom partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, traje do 27. novembra, dok će sledeća nedelja biti posvećena obrazovanju, zdravstvu i održivoj budućnosti. Prva među njima je konferencija pod nazivom „Nova generacija obrazovanja“, koja će se održati u sredu, 25. novembra, a detaljan program, paneliste, kao i prenos uživo možete pratiti na sajtu

Kurir.rs/ Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track