RE-SET SUMMIT EKONOMIJA UŽIVO NA KURIRU: U vremenima kada se osećamo nesigurno jako je važno da se oslonimo na viđenja naučnika
Foto: Kurir

re-set summit

RE-SET SUMMIT EKONOMIJA UŽIVO NA KURIRU: U vremenima kada se osećamo nesigurno jako je važno da se oslonimo na viđenja naučnika

Održiva budućnost -

Pratite uživo konferenciju RE-SET SUMMIT EKONOMIJA: NAUKA I MLADI KREIRAJU DRUŠTVENI PROGRES, gde se kroz dva panela diskutuje o razvoju nauke i potencijalima.

12.00-13.00 PANEL 2: NAŠI NAUČNICI - PRIMENA NAUKE I RAZVOJ

Kada je reč o podsticanju nauke, treba da uključimo i industriju.

- Poruka mladima je da su obrazovanje i nauka važni. Kada govorimo o najmlađima to jeste poruka da je obrazovanje važno, ne zbog diplome, nego zbog znanja. Voleo bih da se više mlađiho osoba opredeljuje i za klasične modele, a ne samo za one koje tržiste traži. Treba talente koje imaju i koji se prepoznaju u školama negovati i usmeravati ka visokom obrazovanju - rekao je Jović.

U kojim oblastima ima najviše potencijala kada je reč o finansiranju

- Model za finansiranje kod nas je takav da svaka oblast nauke može da pronađe svoje mesto. Sistem koji se uspostavlja, novi sistem finasniranja je takav da bez obzira kojoj oblasti se istraživači bave, moći će da pronađu odgovarajući poziv u okviru fonda za nauku gde će moći da apliciraju za sredstva - kazao je Jović.

Razvojni put mladog čoveka

- Obrazovanje koje obuhvata izlaganje različitim iskustvima i kulturama da bi se sagledala celokupna realnost. Moderna vremena traže kompleksne reakcije, preduzetnički duh je zapravo zasnovan na teškom radu upornosti, ako je to još sa velikim i ozbiljnim znanjem to je sigurniji put ka uspehu. Uvek želim da podstaknem studente i institucije, da se približe studenta, da im se dovedu svakodnevni uzori - rekla je Nevena Veljković.

Re-set Summit
foto: Kurir

Kako kod mladih možemo da razvijemo inovacioni duh?

- Radim u jednoj zreloj IT kompaniji gde radi mnogo mladih ljudi, to se razvija od malih nogu i to da postavljate pitanja od malih nogu. Još od osnovne škole, srednje kada učimo osnove preduzetništva, sada srećemo master studente koji dobro znaju šta žele da rade - rekla je Nevena Veljković.

Saradnja sa svim stranama je veoma bitna

- Pored postojanja ministarstva prosvete, u sistemu imamo i Inovacioni fond, koji promoviše inovativnu komponentu koja dolazi iz naučne zajednice i imamo fond za nauku koji je preuzeo ulogu finansiranja u Srbiji. Naš posao ne bi bio moguć da nemamo sve fakultete i naučno- istraživačke insitute, koji svi zajedno rade na daljem razvoju nauke i tehnike - rekao je Aleksandar Jović.

Re-set Summit
foto: Kurir

- U današnje vreme naučnik je neko ko je školovan da kritički misli i da postavlja ozbiljna pitanja. U ovakvim vremenima posebno kada se osećamo nesigurno jako je važno da se oslonimo na viđenja različitih naučnika - rekla je Nevena Veljković osnivačica, Genial, menadžerka za inovacije, Heliant, i naučni savetnik, Institut za nuklearne nauke Vinča.

Re-set Summit
foto: Kurir

Kada govorimo o razvoju nauke na međunarodnom nivou sa kojim zemljama najviše sarađujemo.

- Mislim da se ona poklapa sa našom državnom politikom, o sardnji sa istokom i zapadom. Tu su svakako najveće zemlje sveta, na jednoj SAD, zemlje članice EU, a sa druge strane Rusija i Kina - rekao je Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

11.00-12.00 PANEL 1: RAZVOJ NAUKE I POTENCIJALI

Projekti u narednom periodu

- Jedan od njih je ono što je rezultata kapaciteta kojima Centar raspolaže jesu naša iznanja, naučno popularni časopis, knjige, poratl. To predstavlja materijal koji je dostupan svima. Tu je i saradnja centra sa naučno istraživačkim organizacijama, to je aktivnost koja ima možda najslabiju dinamiku, tek je počelo društvo da shvata značaj uključenja. Primer je od pre godinu dana kada je na račun prvog poziva za mlade istraživače urađena knjiga, 59 pobedničkih projekata predstavljeno je kreativnom ilustracijom uz koje je napisan tekst. To je jako lepa simbioza - istakao je Marko Krstić.

Sistemske promene za stimulaciju mladih

U okviru programa raspisujemo poziv za sufinansiranje u naučno-obrazovnim centrima, udruženjima, koji će stimulisati mlade ljude da se bave naučno-istraživačkim radom. Podržavamo i rad naučnog centra Petnica, koji je većinom za prirodne nauke. Planiraju se i centri van Beograda, u Vranju, Kraljevu, Boru, u zavisnosti od toga čime se region bavi - rekla je Marina Soković.

Koliko su mladi u fokusu u nauci u ovom trenutku?

Re-set Summit
foto: Kurir

- Veća je verovatnoća da ćemo entuzijastičnog pojedinca naći u mlađem delu, ali svako treba da bude uključen u ovaj proce. Trudimo se da aktiviramo mladi svet i celu širu društvenu zajednicu, da nauku približimo najmlađim sugrađanima, do toga da u taj proces treba uključiti i mlade ljude koji su započeli karijeru - rekao je Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke.

Društvene promene u direktnoj vezi sa naukom

Re-set Summit
foto: Kurir

- Nauka i istraživači pomeraju svet ka napred i mnoga saznanja nam pomažu da se prilagodimo prirodi. Sreća je da imamo velike intuzijaste u tom svetlu. U nauci koja pomera svet je dobra stvar to što je nauka umrežena na svetskom nivou. Srećna sam da je globalno došlo vreme da se shvata značaj nauke. Čini mi se da je sada više nego ikada bitna uloga nauke u društvu - rekla je Aleksandra Drecun, predsednica, Intersection, Center for Science and Innovation.

Na koje zamlje možemo da se ugledamo i razvijamo potencijale?

- Uvek sam za to da se ugledamo na najbolje, kada se govori o inovacijama, zna se da je američki model inovativni koji je podigao njihv sektor. Pomogli su nam dosta. Mi treba da iskostimo na najbolji način zemlje koje su u okruženju. U svemu što radite morate da budete kontinuirano sa svima u svetu koji idu napred - rekla je ona.

Koji su aktivnost je resorno ministarsvo preduzelo i koje su to oblasti?

Re-set Summit
foto: Kurir

- Što se tiče aktivnosti koje ministarstvo preduzima, htela bih da istaknem da se ministarstvo ne bavi samo promocijom nauke, nego preduzima aktivnosti, podrškom objavljivanja radova, dolaskom inostranih naučnika i kroz brojne druge aktivnosti podržavamo rad naučnika - rekla je na početku Marina Soković, pomoćnica ministra za nauku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Istakla je da se tokom tekuće pandemije još jednom pokazalo da kapacitet naučne zajednice je velika i uvek je tu.

- Ministarstvo je dosta toga uradilo, povezivanje nauke na globalnom nivou, ne bi trebalo da postoje granice između nauke i naučnika, to je i cilj nauke na globalnom nivou. Radili smo na promeni propisa, da se obogući brži povratak naših istraživača koji su bili u inostranstvu - rekla je ona.

Oko 100 istraživača se 2018. godine vratilo u našu zemlju.

Naziv prvog panela koji počinje u 11 sati je RAZVOJ NAUKE I POTENCIJALI

Teme su: Ulaganja u razvoj nauke u različitim oblastima od 2019. Koji su pravci i strategije razvoja nauke

- Nauka i naučna dostignuća su neophodna za dalji ekonomski razvoj industrija

- Naučno-inovacioni habovi: okupljamo se oko istih stvari kako bismo promenili pravila igre

Učesnici prvog panela su: Marina Soković, pomoćnica ministra za nauku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandra Drecun, predsednica, Intersection, Center for Science and Innovation, Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke

Moderator: Nevena Topličić, novinarka, Adria Media Group

12.00-13.00 PANEL 2: NAŠI NAUČNICI - PRIMENA NAUKE I RAZVOJ

Naziv drugog panela koji počinje u 12 sati je NAŠI NAUČNICI - PRIMENA NAUKE I RAZVOJ

Teme su: Projekti koji su doprineli društvenom progresu kod nas i u svetu

- Važnost istrajnosti u kreiranju inovativnog i preduzetničkog duha u nauci

- Kako naučni napredak približiti građanima i obezbediti društveni progres kroz unapređenje svakodnevnog života

- Kakvi su talenti danas potrebni inovativnoj industriji i kakvu ulogu u industrijskim R&D timovima mogu imati naučnici

Učesnici: Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Nevena Veljković, osnivačica, Genial, menadžerka za inovacije, Heliant, i naučni savetnik, Institut za nuklearne nauke Vinča

Moderator: Nevena Topličić, novinarka, Adria Media Group

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track