Pronađen izgubljeni Da Vinčijev portret iz 16. veka

Izabele d"Este

Pronađen izgubljeni Da Vinčijev portret iz 16. veka

Planeta -
Nema sumnje da je portret Leonardovo delo, kazao je Karlo Pedreti, profesor emeritus istorije umetnosti

RIM - Italijanski istraživači tvrde da su pronašli portret plemkinje, rad Leonarda da Vinčija koji je izgubljen pre 500 godina i prikazuje ženu istog enigmatskog osmeha kao i Monaliza. Portet Izabele d"Este, za koji analize karbonskom tehnikom ukazuju da je naslikan početkom 16. veka, otkriven je u sefu privatne kolekcije u Švajcarskoj, a njegovu autentičnost potvrdio je vodeći stručnjak za dela slavnog renesansnog majstora (1452-1519).

"Nema sumnje da je portret Leonardovo delo", kazao je Karlo Pedreti, profesor emeritus istorije umetnosti na Kalifornijskom Univerzitetu, koji je sliku analizirao više od tri godine. Ukoliko se ispostavi da je prava, i da je nastala pre Monalize, pronađena slika mogla bi da uzdrma akademske studije jedne od najpoznatijih slika na svetu.

Dimenzija 61 x 46,5 centimetara, portret prikazuje iz profila istaknutu italiljansku plemkinju Izabelu d"Este. Slika, u čijoj je izradi korišćen isti pigment boje i apretura kao i kod drugih Da Vinčijevih dela, konačna je verzija skice koja je, kao i Monaliza, izložena u pariskom Luvru. "Ovo je verna transpozicija poznate skice napravljene kredom koja se nalazi u Luvru i predstavlja senzacionalno otkriće", ističu italijanski mediji.

Prema pisanju lista "Korijere dela sera, anonimna italijanska porodica, koja je vlasnik slike i koja je tražila da se ona analizira, poseduje kolekciju od oko 400 umetničkih dela koju od početka 20. veka čuva u sefu u švajcarskom gradu Turgi.

Leonardo je prvi put sreo Izabelu d"Este 1499. u Mantovi. Poznata kao veliki pokrovitelj umetnosti, markiza d"Este je bila jedna od vodećih figura italijanske renesanse, čiji je stil odevanja uticao na žene širom Italije i Francuske. Postoji samo jedan istorijski dokaz da je Da Vinči naslikao portret, što je navelo stručnjake na zaključak da slika ili nikada nije postojala ili je davno izgubljena. Do danas je sačuvano svega 15 dela Leonarda da Vinčija, uključujući Monalizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track