MUČILI IH ELEKTROŠOKOVIMA: Banda rabina terorisala Jevreje!

Sve zbog dozvole za razvod

MUČILI IH ELEKTROŠOKOVIMA: Banda rabina terorisala Jevreje!

Planeta -
Trojicu rabina sud u Njujorku tereti da su se bavili ucenama, otmicama, iznudama pa i mučenjem ortodoksnih Jevreja kako bi ih naterali da se razvedu od svojih žena

NJUJORK - Trojicu rabina i još sedmoricu saučesnika sud u Njujorku tereti da su se bavili ucenama, otmicama, iznudama pa i mučenjem ortodoksnih Jevreja kako bi ih naterali da se razvedu od svojih žena.

Naime, bandi rabina koju je predvodio rabin Mandel Epstein (68) i njegov kolega Martin Walmark, žene ortodoksnih Jevreja koje nisu mogle da dobiju saglasnost muževa za razvod, plaćale su da uvere njihove jače polovine u nužnost takvog čina.

Na suđenju koje traje u gradu Trentonu otkrili su se detalji rada te neobične bande koja je ordinirala punih 20 godina u toj verskoj zajednici. Naime, žene nisu mogle da dobiju od muževa potrebnu dokumentaciju koju zahteva njihova tradicija. Uporne žene rabinima su plaćale i desetine hiljada dolara da urazume njihove supruge.

Kako je izneo tužilac rabini su izveli oko 20 otmica, mučili svoje žrtave i ucenjivali ih kako bi svojim ženama dali potrebnu saglasnost za razvod.Rabin Epstein se pohvalio da su njihove metode delotvorne. Naveo je da u toku ubeđivanja koriste elektrošokove koji se koriste prilikom parenja konja da se pastuv usmeri na kobilu, a ponekad su svojim žrtvama stavljali i plastične vrećice na glavu.

Inače, razvod kod ortodoksnih Jevreja moguć je samo ako se složi muž koji potom mora da joj da potvrdu o razvodu. Inicijator razvoda može biti samo muž, mada žena ima pravo da traži zaštitu rabinskog Suda ukoliko muž ne ispunjava jedno od svetih pravila braka. Ukoliko se ne dobije dozvola za razvod pa, čak i ako je brak poništen građanskim putem, ortodoksna Jevrejka ne sme ponovno da se uda niti da se viđa sa drugim muškarcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track