BRUTALAN RITUAL: Da li su žene plemena Hamar najhrabrije na svetu!

Krvavo premlaćivanje

BRUTALAN RITUAL: Da li su žene plemena Hamar najhrabrije na svetu!

Planeta
00:00h
Umesto da beže od udaraca, one mole muškarce da ih što više udaraju. Tako one dokazuju svoju snagu. Njihovo telo se ne smatra lepim ako na njemu nema dubokih udaraca. Nesvakidašnji obred inicijacije se odvija dok leđa žena ne prokrvare

ADIS ABEBA - Pleme Hamar u Etiopiji odlikuje se jedinstvenom i u poređenju sa drugim običajima u svetu, brutalnom kulturom. Deo obreda inicijacije njegovih ženskih članova je ritual premlaćivanja u toku kojeg muškarci svom snagom štapovima udaraju žene.

Krvarenje je znak da je ritual bio uspešan, a ožiljci se smatraju njegovim najlepšim delom.

Ritualu premlaćivanja u etiopijskom plemenu Hamar podležu i ženski i muški članovi. Obavljaju ga muškarci iz grupe "Maza" u dolini reke Omo.

Tokom ženske inicijacije vrištanje nije dozvoljeno, ali one ne mare. Umesto da beže od udaraca, one mole muškarce da ih što više udaraju. Tako one dokazuju svoju snagu. Njihovo telo se ne smatra lepim ako na njemu nema dubokih udaraca. Nesvakidašnji obred inicijacije se odvija dok leđa žena ne prokrvare.

Brutalnu praksu koja je deo svakodnevnice ovog plemena svojim objektivom je zabeležio francuski fotograf Erik Lafordž. Svojim fotografijama on želi da pokaže koliko je ovaj deo planete daleko od modernosti.

Međutim, batinjanje nije samo deo inicijacije ono se odvija tokom i posle početnog rituala. Nakon udaje muž koji ima prava na više žena, kad god poželi može da istuče ženu.

Najčešće se praksa batinjanja ponavlja dok žena ne dobije drugo dete. To se obavlja bez obrazloženja i bez patnje, batine su za ženu radost.

Iako je za većinu svetskog stanovništa, život ovog plemena neprihvatljiv, za njegove stanovnike on je jedina poznata realnost. Udaranje je i deo odrastanja muškaraca, odnosno njihovog prelaska iz dečačkog doba u doba odraslog muškarca. A na muškarcima je da urade sledeće. Moraju da preskoče 15 krava i da pritom njihova stopala budu izmazana balegom kako bi im zadatak bio još teži. Dok prelazi preko krava, žene se vesele i pevaju. Muškarce tokom obreda očekuju i najstrašniji udarci ali ovo pleme zna i za solidarnost.

Tokom inicijacije muškaraca učestvuju i njihove ženske rođake koje se takođe izlažu batinama. Ožiljke sa ponosom pokazuju. Deo inicijacije su i majke muških članova koje se rado prepuštaju udaranju. Kako je istakao fotograf Erik Lafordž, praksa ovog plemena treba da upozna ljude sa drugačijim oblicima života ma kaoliko oni bili čudni od svega što se smatra normalnim i prihvatljivim.

http://www.youtube.com/watch?v=P93odLDM2TE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja