VIJETNAM: Dvodnevni oproštaj od crvenog Napoleona!
Foto: Routers

Smrt generala Vo Ngujen Đapa

VIJETNAM: Dvodnevni oproštaj od crvenog Napoleona!

Planeta -
U nedelju će velika procesija ispratiti telo generala u njegov rodni grad južno od Hanoja gde će, na zahtev porodice, biti sahranjen

HANOJ - U Vijetnamu je počela dvodnevna ceremonija državne sahrane legendardnog generala Vo Ngujen Đapa, najzaslužnijeg za oslobađanje Vijetnama od francuske kolonizacije i američke okupacije koji je preminuo prošle nedelje u 102. godini.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima generala Đapa, pokriven nacionalnom zastavom, iznad kojeg su njegova velika fotografija i pozlaćeni ram sa svim njegovim vojnim medaljama, izložen je u Nacionaolnoj memorijalnoj palati, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Poslednju počast prvi su mu odali najviši državni i vojni zvaničnici, vojnici u svečanim uniformama, dok stotine hiljada građana čeka ispred memorijalnog centra da se oprosti od voljenog generala.

U nedelju će velika procesija ispratiti telo generala u njegov rodni grad južno od Hanoja gde će, na zahtev porodice, biti sahranjen, što nije uobičajena praksa u Vijetnamu, jer su svi najviši zvaničnici i heroji sahranjeni na groblju Mai Dih u Hanoju

.U petak su u celoj državi zastave spuštene na pola koplja, označivši tako zvaničan početak dvodnevne žalosti u Vijetnamu.

"Smrt generala Đapa izazvala je ogromnu tugu, ali je i obnovila žar patriotizma vijetnamskog naroda", rekao je general majoj Ngujen Kvok Tuok za AFP.

Đap je najpoznatiji vijetnamski komunistički revolucionar sa nadimkom "crveni Napoleon" i vojni strateg koji je koristio genijalnu gerilsku taktiku u borbi protiv superiornog neprijatelja.Smatra se nacionalnim herojem koji je po rangu odmah iza svog mentora, bivšeg predsednika Ho Ši Mina koji je odveo zemlju u nezavisnost.

Samouki vojni strateg, Đap je najpoznatiji po svojoj pobedi nad Francuzima u bici kod Dijen Bijen Fua 1954. godine koja nije dovela samo do nezavisnosti Vijetnama, već i do propasti kolonijalizma širom Indokine. A, imao je i ključnu ulogu u pobedi Vijetnama nad snagama SAD 1975. godine. Iako je politički marginalizovan posle reunifikacije zemlje 1975. godine, Đap je ostao izuzetno popularan, čak i među posleratnim generacijama.

Jednopartijska vijetnamska država sada pokušava da zadrži Đapovo nasleđe kao simbol sopstvenog legitimiteta, hvalivši ga kao komunsitičkog heroja i nastojeći da umanji njegovu kasniju reputaciju konstantnog kritičara vlade.

Tokom dvodnevne žalosti otkazani su koncerti, zatvoreni nacionalni parkovi, a državna televizija emituje patriotsku muziku i dokumentane filmove u skladu sa tim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track