Najnovije vesti

PRETNJA IZ SVEMIRA: UN Formiraju tim za odbranu od asteroida

Realna opasnost

PRETNJA IZ SVEMIRA: UN Formiraju tim za odbranu od asteroida

Planeta
Postoji 100 puta više asteroida koje nismo otkrili. Postoji skoro milion asteroida koji su dovoljno veliki da unište Njujork ili neki veći grad. Naš zadatak je da otkrijemo te asteroide pre nego što oni pronađu nas“, tvrdi bivši astronaut Ed Lu

NJUJORK - Podstaknuta meteorom koji je iznenadio sve kada je eksplodirao iznad Rusije i vođena preporukama astronauta, Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je planove da se oformi međunarodno telo koje će štititi Zemlju od svojevoljnih svemirskih stena.

Internacionalna grupa za upozoravanje na asteroide preuzeće na sebe zadatak da posmatra svemir u potrazi za potencijalnim pretnjama. Ukoliko otkriju asteroid koji ide ka Zemlji, oni će tu informaciju proslediti komitetu UN za miroljubivo korišćenje svemira (u pitanju je pravi komitet koji postoji od Hladnog rata), koji će potom biti zadužen za slanje svemirskog broda koji će asteroid izbiti sa njegovog kursa. Ova dva komiteta trebalo bi da popune rupu, sudeći po Rastiju Švejkartu, koji je bio deo misije Apola 9 1969. godine, koju su ignorisale sve vlade na svetu. Sledeći korak u odbrani Zemlje od opasnih asteroida jeste njihovo pronalaženje. „Postoji 100 puta više asteroida koje nismo otkrili. Postoji skoro milion asteroida koji su dovoljno veliki da unište Njujork ili neki veći grad. Naš zadatak je da otkrijemo te asteroide pre nego što oni pronađu nas“, tvrdi bivši astronaut Ed Lu. Sistem za rano uzbunjivanje je izuzetno važan, pošto povećava šanse za odbijanje pretećih asteroida.Ukoilko bi se svemirski brod sudario sa asteroidom 5 ili 10 godina pre nego što bi on udario u Zemlju, to bi bilo dovoljno da nas on zaobiđe. Ukoliko on ne bi bio primećen na vreme, evakuacija zone udara bi bila jedino rešenje.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...