BACIĆU TI BOMBU: Srpkinja neonacista pretila gradonačelniku u Austriji

Neće strance u zemlji

BACIĆU TI BOMBU: Srpkinja neonacista pretila gradonačelniku u Austriji

Planeta -
Izvesna Irena Sa pozirala u majici neonacističke grupe "Krv i čast - Arijevsko bratstvo" i napisala da bi gradonačelnika trebalo iseckati jer pušta strance u zemlju

BEČ - Austrijska policija uspela je da uđe u trag osobi koja je, preko Interneta, pretila gradonačelniku Velsa Peteru Koicu da će mu baciti bombu.

"Uspeli smo da pronađemo osumnjičenu i da je saslušamo, a tokom saslušanja priznala je za šta se tereti", kazao je šef Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Gornje Austrije Mihael Tišlinger.

Radi se o jednoj 30-ogodišnjoj Srpkinji, koja je pod pseudonimom "Irena Sa" 16.oktobra u jednoj Fejsbuk grupi ostavila poruku da ne voli više Vels.

"Dobila sam poziv od Magistrata da Turčin Peter želi da mi oda priznanje jer sam jedina žena u Gornjoj Austriji koja sa 30 godina ima dva majstorska ispita. Da li treba da idem ili ne. Da li sa bombom ili ne", napisala je ona.

Tri dana ranije "Irena Sa", koja je na svojoj stranici pozirala u majici neonacističke grupe "Krv i čast - Arijevsko bratstvo", napisala je da bi gradonačelnika trebalo iseckati jer pušta strance u zemlju i nije ga briga za Austrijance.

"Svima njima ću platiti kartu za Aušvic, daću svu svoju platu, samo da odu", dalje je stajalo u poruci.

Policajac iz Linca Uve Sajler podneo je krivičnu prijavu državnom tužilaštvu u Velsu. Kako se ispostavilo korisnik naloga "Irena Sa" je majka četvoro dece, poreklom iz Srbije.

"Ona tvrdi da joj je žao zbog pretnji i da će se izviniti gradonačelniku", kazao je Tišljinger.

I pored toga protiv nje će biti pokrenut krivični postupak zbog širenja mržnje, opasne pretnje i veličanja nacionalsocijalizma.

"Nikada do sada nisam imao bilo kakva posla s tom ženom, i nije se ni izvinila", rekao je gradonačelnik koci dodajući da njene poruke nisu šala i da ne može tek tako da pređe preko njih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track