AERODROM ZA 21 VEK: Kraj Dubaija otvoren Al Maktum internešnel
Foto: REUTERS

Sleteo prvi civilni avion

AERODROM ZA 21 VEK: Kraj Dubaija otvoren Al Maktum internešnel

Planeta -
Imaće čak 6, paralelno postavljenih, poletno-sletnih staza, dužine 4.900m

DUBAI - Aerodrom Al Maktum internešnl (Al Maktoum International), primio je prve putnike na svom novootvorenom terminalu. Iako je zvanično otvoren još 2010, do pre nekoliko dana koristio se samo za kargo saobraćaj, a u upotrebi je bila samo jedna pista. Lociran 70 km od do sada najvećeg, Dubai internešnl aerodroma, postaće najprometniji aerodrom na svetu u narednoj deceniji, kažu stručnjaci. U nedelju 27. oktobra, na aerodrom Al Maktoum International, sleteo je prvi avion na komercijalnom putničkom letu. Bio je to "erbas" kompanije "Vizer" na letu W6 2497 iz Budimpešte. Time je počela nova era komercijalnog avio saobraćaja u Dubaiju. Znatno veći od dosada najvećeg Dubai International aerodroma, Al Maktoum ima perspektivu da postane najveće vazdušno čvorište u svetu, kada su u pitanju promet putnika i robe.

Ceo projekat izgradnje aerodroma u mestu Jebel Ali, deo je velikog projekta Dubai world central, a završetak izgradnje aerodroma planiran je za 2027. godinu. Al Maktoum će imati čak 6, paralelno postavljenih, poletno-sletnih staza, dužine 4.900m. Razmak između PSS biće čak 800m pa će aerodrom zauzimati površinu 140 km, čak 10 puta veću od Dubai International aerodroma.

Do sada je ukupno šest avio kompanija potpisalo ugovor o korišćenju ovog aerodroma, ali se predviđa da će vrlo brzo moći da usluži preko 160 miliona putnika, na godišnjem nivou, od kojih bi dve trećine trebalo da budu u tranzitu.

Iako je ostalo još dosta posla na završetku projekta izgradnje ovog aerodroma i za sada se ne može pohvaliti velikim prometom putnika, kargo centar je verovatno trenutno najprometniji na svetu. Prema nekim procenama do kraja godine trebao bi da pređe cifru od 12 miliona tona opsluženog tereta, što bi ga postavilo na dominantnu prvu poziciju. - Postojala je ozbiljna potreba da aerodrom proradi što pre, a naša ambicija je da vrlo brzo postanemo najprometniji aerodrom na svetu i najveće čvorište preko koga prolazi velik broj putnika. – saopštio je na svečanom otvaranju izvršni direktor kompanije Dubai Airports, Pol Grifits.

Aerodrom je trebalo da bude završen 2017. godine ali je ekonomska kriza u svetu odložila izgradnju za 10 godina.

Aerodromom upravlja kompanija Dubai Airports koja je u vlasništvu vlade Dubaija. Al Maktoum International biće domaćin ovogodišnjeg Dubai Airshowa koji se do sada održavao na, sada starom, aerodromu u centru Dubaija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track