AFERA PRISLUŠKIVANJE: Jarbol zastave im bio antena za špijuniranje
Foto: Beta Ap

Pritisak na Ameriku postaje sve jači

AFERA PRISLUŠKIVANJE: Jarbol zastave im bio antena za špijuniranje

Planeta -
SAD prisluškivale Merkelovu sa svih strana u Berlinu, a mnogi se ujedinili kako bi rezolucijom UN sprečili dalje ilegalne akcije

VAŠINGTON - Izigrano poverenje.Masovno prisluškivanje gotovo svih najvažnijih lidera u svetu, koje je sprovodila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), izazvalo je globalni potres, pogotovo u Nemačkoj, kad je otkriveno da je kancelarka Angela Merkel bila jedna od glavnih meta špijunaže SAD. Mnoge zemlje ujedinile su se kako bi rezolucijom UN sprečile dalje ilegalne akcije Amerike, dok su se u medijima pojavili navodi da je motrenje bilo toliko velikih razmera da je čak i jedan jarbol na ambasadi SAD u Berlinu bila antena za prisluškivanje.Ugrožene vezeNemačkoj i Brazilu priključilo se više od 20 zemalja kako bi zajedničkim snagama uspeli da donesu rezoluciju kojom bi se sprečio neovlašćeni nadzor NSA. Osim Kube, Argentine, Indonezije, Norveške i Mađarske, tu su se našle još i zemlje koje su dugi saveznici SAD, poput Francuske i Meksika, koje su se takođe našle na udaru američke špijunaže. Inače, sve one svakodnevno vrše pritisak na vladu SAD s Barakom Obamom na čelu kako bi dobile objašnjenje za njihove neovlašćene akcije.- Nakon objavljivanja tajnih dokumenata kojima je špijuniranje obelodanjeno, nije ugroženo samo poverenje već i transatlanske trgovinske veze - istakla je Vivijan Reding, potpredsednica Evropske komisije i komesar za pravdu EU, i dodala da SAD pod hitno moraju nešto da preduzmu.Reakcije Vašingtona na novonastalu situaciju su pomešane. Jedni zauzimaju odbrambeni stav tvrdnjama da Obama o špijunaži stranih lidera nije bio obavešten i da je posle tog saznanju odmah zahtevao prekid takvih akcija. S druge strane, tu su i oni koji smatraju da je napad najbolja odbrana.Pravdaju se- Međusobno špijuniranje služi legitimnoj zaštiti naših zemalja. Kad bi Francuzi ili bilo koji drugi Evropljani zaista shvatili šta radimo, bili bi srećni i otvorili bi šampanjac - rekao je Majk Rodžers, republikanski senator i predsednik odbora za obaveštajna pitanja.

Gube zdravstveno osiguranjeOsim stranih zemalja koje su SAD razočarale špijuniranjem, ta država izneverila je i mnoge svoje građane koji će zbog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti izgubiti svoje trenutno osiguranje, koje je postalo nezakonito, prenosi američki dnevnik NBC. Naime, uprkos obećanjima predsednika Baraka Obame da će biti u stanju da ga zadrže, dogodiće se upravo suprotno.Stotine hiljada Amerikanaca dobijaju obaveštenje da njihove zdravstvene polise više ne veže, a da stvar bude gora, američki mediji tvrde da je Obamina administracija to znala čak tri godine ranije. Prema procenama medija, oko 50 do 75 odsto od 14 miliona Amerikanaca koji samostalno ugovaraju svoje osiguranje dobiće u narednom periodu obaveštenje o ukidanju te polise.

Na udaru i južna korejaVlasti iz Seula sumnjaju da je njihov predsednik Park Geun Hje jedan od 35 svetskih lidera koje su SAD prisluškivale. Tako nešto bi za Južnu Koreju predstavljalo ogroman krah poverenja s obzirom na dugu civilnu i vojnu saradnju te zemlje s Amerikom.- Vlada Južne Koreje vrlo se ozbiljno odnosi prema ovom problemu pošto se radi o prisluškivanju šefa države - rekao je jedan diplomatski izvor u Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track