Šef NSA: Francuska i Nemačka su špijunirale za nas!
Foto: BETA

Svedočio Kit Aleksander

Šef NSA: Francuska i Nemačka su špijunirale za nas!

Planeta -
Nisu SAD prikupljale podatke, već Francuska i Nemačka, i to ne od svojih građana, već sa prostora koje kontroliše NATO, kao što je na primer Avganistan, kaže Aleksander

VAŠINGTON - Šef američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Kit Aleksander odbacio je optužbe da je ta služba prikupljala podatke o telefonskim razgovorima desetina miliona ljudi u Francuskoj, Španiji i Italiji, ocenivši ih kao potpuno neistinite.

On je, svedočeći pred Komitetom za obaveštajne poslove Kongresa, rekao da je evropska štampa pogrešeno protumačila podatke koje im je dostavio begunac Edvard Snouden, kazavši da su upravo evropske službe bezbednosti dostavile NSA veliki broj informacija koje se pominju. Prethodno su francuski Mond i nemački Špigl objavili da je NSA prikupljala podatke o telefonskim razgovorima građana te dve zemlje.

"Potpuno su pobrkali stvari. Nisu SAD prikupljale podatke, već Francuska i Nemačka, i to ne od svojih građana, već sa prostora koje kontroliše NATO, kao što je na primer Avganistan", naveo je šef NSA.

Pored njega, danas se oglasio i direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper, rekavši da strane agencije na redovnoj bazi vrše špijunske aktivnosti protiv američkih lidera i njenih službi."Verujemo da smo postupali po zakonu, mi ne špijuniramo Amerikance ili nevine civile u bilo kojoj zemlji", kazao je Kleper.

Vol strit džurnal je juče objavio, pozivajući se na neimenovane obaveštajne zvaničnike, da je NSA stopirao program prisluškivanja Angele Merkel i drugih zvaničnika, nakon što je o tome obaveštena Bela kuća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track