OLUJA SVETI JUDA: Majka satima vadila ćerku smrskanu u ruševinama

Nevreme u Evropi izazvalo tragediju

OLUJA SVETI JUDA: Majka satima vadila ćerku smrskanu u ruševinama

Planeta -
Britanka Tes Pirs borila se da spase ćerku Betani Friman, koja je ipak umrla kada se na nju obrušilo drvo. Ona je jedna od žrtava nevremena koje je poharalo brojne zapadnoevropske zemlje
1 / 4

LONDON - Ogromna tuga.Britanka Tes Pirs satima je pokušavala da izvuče svoju ćerku Betani Friman (17) iz ruševina koje su se na nju obrušile kad se usled oluje Sveti Juda, koja je pre dva dana opustošila veći deo zapadne Evrope, na njenu kamp kućicu u gradu Kent u Engleskoj srušilo ogromno drvo dok je spavala. Nije bilo pomoćiNesrećna devojka umirala je polako u mukama dok je Tes s komšijama uzalud pokušavala da dođe do svog deteta. Betani je samo jedna od 13 žrtava koje su izgubile život u nezapamćenom nevremenu, kad se vetar kretao brzinom i do 160 kilometara na sat i rušio sve pred sobom.Devojka je spavala u statičnom karavanu u svom dvorištu, kad je stravični vetar srušio 12 metara visoko drvo na nju. Njena majka Tes Pirs čula je njeno zapomaganje, a kako niko nije mogao da joj pomogne, pokušala je da uteši ćerku koja je umirala od zadobijenih povreda.- Tes je došla kod nas tražeći pomoć i bila je potpuno rastrojena jer je čula Bet ispod ruševina kako zapomaže. Pokušala je da priča s ćerkom, da je nekako uteši - rekla je komšinica Helen O‘Konel.Velika materijalna štetaGrupa ljudi pokušala je da pomogne svim alatima kako bi izvukli Betani, ali gotovo nijedan nije mogao da radi jer nije bilo struje. Jedan komšija je čak svojim kamionom pokušao da podigne stablo, ali u tome nije uspeo. Dok su meštani pronašli motornu testeru koja radi na benzin, već je bilo prekasno, i Bet je podlegla teškim povredama unutrašnjih organa.Većina žrtava jezivog nevremena stradala je zato što se drveće iščupano iz zemlje obrušavalo na njih. U Britaniji je poginulo ukupno pet osoba, među kojima su Bet, zatim otac troje dece kog je u kolima smrskalo drvo, muškarac i žena čiji je stan srušilo stablo, kao i dečak kog je tokom oluje odvuklo more. U kontinentalnoj Evropi u Nemačkoj poginulo je čak šest osoba, dok je u Holandiji i Danskoj život izgubila po jedna osoba.Inače, oluja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a zbog prekida električne mreže, bez struje je ostalo više od 500.000 domaćinstava.

Roditelji se nadaju da će videti svog DilanaPorodica i prijatelji britanskog dečaka Dilana Alkinsa (14), koji je bio prva žrtva oluje Sveti Juda, odali su mu počast nakon što je zvanično obustavljeno traganje za njegovim telom. Međutim, nesrećni roditelji još nisu u stanju da prihvate da njihovog sina nema, pa se nadaju da će se nekako živ pojaviti.- Otišli smo na plažu da bismo gledali talase, što često radimo. Dilan je stajao na 15 metara od vode i nije glup, pa da pliva po nevremenu kao što svi kažu. Iznenada se podigao ogroman talas visok pet metara, preleteo preko njega i odvukao ga u more - rekla je Pejdž (14), drugarica dečaka koji se udavio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track