KIDNAPOVAO PO SLOVAČKOJ: Uhapšen Hrvat zbog otmice poslanika u Pragu 1993!

Željko Mitrić priveden u Zagrebu

KIDNAPOVAO PO SLOVAČKOJ: Uhapšen Hrvat zbog otmice poslanika u Pragu 1993!

Planeta -
Nalog za hapšenje raspisale su vlasti u Slovačkoj, gde je u odsustvu osuđen na dve godine zatvora zbog učešća u otmici parlamentarca Jozefa Matule 1993. godine

ZAGREB - Hrvatski državljanin Željko Mitrić uhapšen je u Zagrebu po evropskoj poternici. On je priveden kod istražnog sudije i određen mu je pritvor. Nalog za hapšenje raspisale su vlasti u Slovačkoj, gde je u odsustvu osuđen na dve godine zatvora zbog učešća u otmici slovačkog parlamentarca Jozefa Matule 1993. godine. Nakon izručenja hrvatskog otmičara bi slovački istražitelji mogli da ispitaju i o okolnostima još nekih događaja koji su pre desetak godina silno potresali slovačku političku scenu.Mitrić je 1993. s još jednim suučesnikom presreo zastupnika u parlementu Jozefa Matulu na neimenovanoj adresi u Bratislavi, ugurao ga u automobil i odvezao na nepoznatu lokaciju. U organizaciji otmice učestvovalo je više osoba. Otmičari su tražili milion slovačkih kruna otkupnine, ali primopredaja novca nije realizovana.Naime, u pokušaju da prebace otetog Matulu na novu lokaciju, političar je pobegao. Nakon propale akcije Željko Mitrić je pobegao, a slovačka kriminalistička policija i sigurnosne službe ubrzo su razotkrile zaverenike. Otkrivena su imena počinitelja, među kojima je bitnu ulogu imao upravo Mitrić. U odsustvu je Mitrića bratislavski sud osudio na dve godine zatvora.Tamošnje vlasti nisu mogle da uđu u trag Mitriću, a nakon saznanja da je napustio Slovačku raspisali su međunarodnu poternicu. Slučaj otmice Jozefa Matule uvelike je nalikovao slučaju nestanka sina bivšeg slovačkog predsednika Mihala Kovača mlađeg 1995. godine.Zasigurno će nakon izručenja Mitrića ispitati i o tome, a to pak dovodi uhapšenog i dosad anonimnog Mitrića u vezu s možda najintrigantnijom figurom slovačke političke scene, Ivanom Leksom, šefom slovačke tajne službe. I Leksa je nestao 2000. godine.Tog bivšeg šefa slovačke službe, ličnog prijatelja bivšeg premijera Vladimira Mečijara, a kasnije zastupnika u parlamentu, povezivali su s otmicom predsednikovog sina Mihala Kovača mlađeg. Kada se 2000. godine Leksi izgubio trag, slovačka policija je raspisala javnu poternicu i zamolila sve građane da pomognu u pronalaženju “izgubljenog” zastupnika, a ubrzo je i Interpol za Leksom raspisao i međunarodnu poternicu.

Tada su Slovaci intenzivno “češljali” službene arhive i ime hrvatskog otmičara Željka Mitrića opet se našlo u žiži interesa slovačkih vlasti. Leksa je uhpšen 2002. u Južnoafričkoj Republici, te je izručen Slovačkoj. Zbog pravnih presedana koji su se dogodili tokom potrage i priprema izručenja Ivana Lekse, a pogotovo kasnijeg puštanja na slobodu, slovački su mediji aferu nazvali “lex Leksa”.Osim za otmicu Mihala Kovača mlađeg, bivši obaveštajac Ivan Leksa osumnjičen je uoči i nakon nestanka da je davao naloge za likvidacije, činio financijske malverzacije, prisvajao državnu imovinu i zloupotrebio položaj šefa SIS-a od 1995. do 1998.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track