NAPAD NA SRPSKU: Organizatori protesta nabavljaju oružje i spremaju nasilnu unitarizaciju BiH!
Foto: AP

Zategnuto: Bosanski analitičar Mehmedalija Nuhić tvrdi

NAPAD NA SRPSKU: Organizatori protesta nabavljaju oružje i spremaju nasilnu unitarizaciju BiH!

Planeta -
Upozorenje: Mehmedalija Nuhić istakao da ima pouzdane informacije da se organizatori protesta u BiH spremaju za nasilan napad na RS i promenu ustava te zemlje

SARAJEVO - Neizvesno.

Višednevni protesti u više gradova Federacije BiH, koji su prethodne srede započeli socijalnim nemirima u Tuzli,potom se brzo proširili i po ostalim gradovima, izazvali su prvu krizu većih razmera još od završetka poslednjeg rata 1995. u toj zemlji, a u isto vreme stvorili strah i daleko van njenih granica zbog mogućih posledica nemira, posebno u regionu.

Na sve to, pojavile su se tvrdnje da je cilj nemira urušavanje Republike Srpske kao entiteta, a to je juče potvrdio i politički analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić, koji je istakao da ima pouzdane informacije da su organizatori protesta u Federaciji BiH počeli da nabavljaju oružje koje bi trebalo da upotrebe protiv građana RS.Prema pisanju bosanskih medija, Nuhić je naglasio da su pojedini aktivisti neformalne organizacije Udar, koja stoji iza demonstracija u BiH, boravili u inostranstvu, gde su im pojedine obaveštajne službe stavile na raspolaganje magacine naoružanja.- Ne postoji ni najmanja sumnja da je socijalni bunt u FBiH maksimalno ispolitizovan i stavljen u funkciju nasilne unitarizacije BiH. Direktni interesi bošnjačkih demonstracija povezani su isključivo sa teritorijom Srpske. Ono što se želi postići ovim protestima i što je postalo jasno već prvog dana jeste nasilna promena Ustava BiH - upozorio je Nuhić.Prema njegovim rečima, brzo je postalo jasno da demonstracije u BiH nisu samo vapaj gladnih i nezaposlenih koji traže posao i hleb, već je njihov cilj da promovišu priču o potrebi za bosanskim jedinstvom i ustavnim promenama.- Iza svega što se događa stoje centri moći izvan BiH, koji odvode bošnjačke političare na brifinge u inostranstvo, gde im daju instrukcije šta da rade. Postoji opasnost da se demonstracije prenesu i u Banjaluku, Bijeljinu, Doboj, Trebinje i da su organizatori ovih događaja oduvek igrali na kartu srpskog nejedinstva - naglasio je bosanski analitičar.U isto vreme, zvaničnici RS ističu da je revolucija u BiH, koju je pokrenuo bunt obespravljenih tuzlanskih radnika i siromašnih građana, prerasla u radikalnu bošnjačku političku borbu za rušenje dejtonskog ustavnog uređenja i brisanje kantona i entiteta. Na to je predsednik Srpske Milorad Dodik istakao da je u RS situacija stabilna i mirna i da vandalizam i problemi u Federaciji nisu razlog za održavanje vanrednih izbora u celoj zemlji, za šta se zalažu glavne političke struje u BiH.REAGOVANJASebastijan Kurc, ministar inostranih poslova AustrijeSocijalni protesti u Bosni mogli bi da se pretvore u etničko-verske konflikte. Ovo je poziv za buđenje, pre svega za političke klase u BiH. Oni moraju prevazići zastoj u zemlji i podstaći evropski reformski proces.Ivica Dačić srpski premijerMi ne želimo da se mešamo u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, želimo da se ti problemi rešavaju dogovorom, da se rešavaju bez sukoba. Želimo sve najbolje BiH, ne samo Republici Srpskoj nego i Federaciji.Mihail Margelov, šef spoljnjopolitičkog odbora Gornjeg doma ruskog parlamentaProtesti u Bosni i Hercegovini suzbijaju se nasilnim akcijama policije, ali kao što se jasno vidi iz izjava funkcionera Evropske unije, Brisel je u potpunosti podržao akciju policije, za razliku od Kijeva.

Slavoj Žižek
Slavoj Žižek

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu

Slovenački filozof tvrdiŽIŽEK: OVDE NEMA TEORIJE ZAVERESlovenački filozof Slavoj Žižek ističe da je očigledno da su demonstrante na protestima u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine mobilisali socijalni zahtevi i očaj u kojem se nalaze i da su oni jasno pokazali da znaju da njihov protivnik nisu etničke grupe već političari, odnosno nacionalističke elite.- Potrebno je ignorisati teorije zavere prema kojima je bunt naroda podstaknut spolja. Protestante su mobilisali jasni i jednostavni zahtevi - posao, dostojanstven život i kraj korupcije - i bez obzira na pozadinu protesta, jasno je da je očaj ljudi u BiH autentičan - istakao je Žižek.Davutoglu stiže u SarajevoTURSKA ZABRINUTA ZBOG BIHVlada Turske izrazila je zabrinutost zbog demonstracija u BiH i pozvala građane te zemlje da probleme rešavaju u zakonskim okvirima i da se uzdrže od nasilja. U isto vreme, najavljeno je da turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu stiže u Sarajevo.- Uvažavajući pravo naše bosansko-hercegovačke braće i sestara da mirnim protestima artikulišu svoje probleme i zahteve i izraze nezadovoljstvo zbog nerešenih pitanja, verujemo da protesti treba da ostanu u zakonskim okvirima, daleko od nasilja - navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Turske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track