ALEKSEJ MILER: Rusija i Ukrajina neće na sud zbog gasa, ultimatum se odlaže
Foto: Reuters

Primirje

ALEKSEJ MILER: Rusija i Ukrajina neće na sud zbog gasa, ultimatum se odlaže

Planeta -
Ukrajina svakako mora da plati Rusiji dug za gas, kažu ministri

BRISEL - Rusija i Ukrajina su se dogovorile da ne prekidaju ispuruke gasa, da se ne obraćaju sudu u Stokholmu i ne prelaze na sistem avansnog plaćanja do narednog trilateralnog susreta ministara energetike Rusije, Ukrajine i Evopske unije koji bi mogao da se održi do kraja naredne nedelje.

"Dve strane su se dogovorile da ne idu na Stokholmski sud", rekao je posle četvrte runde pregovora u Briselu direktor Gasproma Aleksej Miler.

Prema njegovim rečima, datum narednog trostranog sastanka još nije određen, ali su strane spremne na razgovore ako bude neophodno, preneo je Itar Tas. Pregovori će zavisiti od plaćanja duga Ukrajine za novembar i decembar prošle godine po ceni od 385 dolara za hiljadu kubnih metara, kao i uplate 500 miliona dolara za april i maj ove godine na osnovu sporazuma postignutog u Berlinu 30. maja.

Aleksej Miler: Pregovori će zavisiti od plaćanja duga Ukrajine za novembar i decembar prošle godine  Foto AP
Aleksej Miler: Pregovori će zavisiti od plaćanja duga Ukrajine za novembar i decembar prošle godine Foto AP

Miler je dodao da Rusija i Evropska komisija (EK) imaju jedinstven stav po pitanju duga koji mora da bude plaćen. U vezi s tim, ruski ministar energetike Aleksandar Novak smatra da će Ukrajina najverovatnije do kraja ove nedelje platiti dug za gas za novembar i decembar u iznosu od 1,45 milijardi dolara. On je rekao da u okviru trostranog sastanka u Briselu nije razmatrana cena gasa jer je to predmet trgovinskih pregovora.

Miler je dodao da cena gasa za Ukrajinu može biti snižena samo za visinu carinskih dažbina ili po formuli za obrazovanje cene. Pored toga, Miler je naglasio da izgradnju Južnog toka kao alternativnog tranzitnog koridora za isporuke ruskog gasa u Evropu niko ne može sprečiti.

Aleksandar Novak: O novim maršrutama za ruski gas nije razgovarano Foto Fonet/AP
Aleksandar Novak: O novim maršrutama za ruski gas nije razgovarano Foto Fonet/AP

Novak je po tom pitanju rekao da, iako su pitanja novih maršrtuta za ruski gas povezana sa ukrajinskim problemom, tokom tih pregovora, ona nisu razmatrana.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je rekao da su Gasporm i Naftogas Ukrajine 1. juna počeli konsultacije sa svojim vladama i stručnjacima o ceni ruskog gasa. Okvirna cena će se kretati od 350 do 380 dolara za hiljadu kubnih metara. Etinger je takođe ukazao da su pregovori o ceni budućih isporuka gasa vođeni na nivou direktora kompanija Naftogas i Gasprom "oči u oči", jer je to veoma osetljiva tema.

Ginter Etinger: Gasporm i Naftogas počeli konsultacije o ceni ruskog gasa Foto Fonet/AP
Ginter Etinger: Gasporm i Naftogas počeli konsultacije o ceni ruskog gasa Foto Fonet/AP

Tokom pregovora, po oceni evropskog komesara, glavni zadatak je bilo rešenje problema s plaćanjem duga Ukrajine za novembarske i decembarske isporuke, kao i plaćanje isporuka gasa za april i maj ove godine. Kako je ranije objavio Itar tas, dug Ukrajine za gas za 2013. se procenjuje na 600 miliona dolara. U aprilu Ukrajina je preuzela 2,7 milijardi kubnih metara gasa, a u maju 3,5 milijardi kubika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track