(VIDEO) UŽIVO DAN 121 BOLOTOV I STRELKOV: Nema primirja, ukrajinske snage ga prekršile

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 121 BOLOTOV I STRELKOV: Nema primirja, ukrajinske snage ga prekršile

Planeta -
Sinoć je dogovoren prekid vatre da bi ukrajinske snage pokupile mrtve, ali već jutros su sukobi obnovljeni

LUGANSK/DONJECK - Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike Valerij Bolotov i ministar odbrane takođe samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov nezavisno su izjavili da sinoć ugovoreno primirje više ne postoji jer su ga ukrajinske snage prekinule.

"Ukrajinski bezbednjaci su nas zamolili da ne otvaramo vatru da bi odneli svoje mrtve. Juče im je poginulo stotinjak ljudi. Međutim, sad se njihov oklopni konvoj opet pojavio, dakle primirje je gotovo", kazao je Bolotov za RIA Novosti.

Igor Strelkov je na Fejsbuku objavio da je još u zoru izvršen vazdušni napad na Kramatorsk. "Takvo vam je kod nas primirje", dodao je on.

Artjemovsk: Ima svakakve tehike, samo treba pregledati i popraviti Foto Facebook
Artjemovsk: Ima svakakve tehike, samo treba pregledati i popraviti Foto Facebook

17.00 - Pripadnici snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike zauzeli su vojnu bazu ukrajinske armije u Artjemovsku, a sada preko društvenih mreža traže ljude koji znaju da popravljaju tenkove i druga borbena vozila koja su tamo zatekli! Reč je o bazi A-2730, najvećoj bazi za rezervne tenkove u Ukrajini. U njoj je smešten ogroman broj tenkova, borbenih vozila pešadije i dodatne opreme: Т-72АV, Т-72B, Т-80BV, BТR-70 и 80, BМP-1, kao i BMP-3 (ako ih neko nije odvezao, navodi se u primedbi). Sada im je potreban neko ko zna da proceni ispravnost i da popravi ono što treba popraviti. Zato su pripadnici samoodbrane Donbasa lepo na društvenim mrežama potražili zainteresovane. Sudeći po broju komentara, nije da ih nema.

Sergej Lavrov: Zna se zašto se uvodi vanredno stanje Foto AP

15.18 - Kijev planira da uvede vanredno stanje u regionima Donjeck i Lugansk na jugoistoku zemlje da bi bile time odrešene ruke vojsci, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. "Ne vidim kako bi ideja uvođenja vanrednog stanja mogla da dovede do deeskalacije. Vanredno stanje se uvodi da bi se dale odrešene ruke zvaničnicima da se oslone da grubu vojnu silu radi suzbijanja protesta", istakao je šef ruske diplomatije, prenela je agencija Itar-Tass.

Ukrajinski tenkista Foto AP
Ukrajinski tenkista Foto AP

Lavrov je rekao da se uzda "u zdrav razum Vrhovne rade", dodajući da ništa nije isključeno "pošto smo svedoci demonstracije agresivnosti aktuelnih ukrajinskih vladara". On rekao da predlog o prekidu vatre, koji je izneo ukrajinski predsednik Petro Porošenko, takođe izaziva dozu zabrinutosti. "Ako je to formulisano kao prekid vatre na određeni period tako da pripadnici milicija mogu da polože oružje i tada kao što je Kijev obećao... svi oni budu zatvoreni doživotno...onda ostaje varijanta da je taj prekid vatre potreban da takozvani separatisti mogu da napuste Ukrajinu. To liči na etničko čišćenje", smatra Lavrov.

257 ukrajinskih civila ubijeno u ofanzivi ukrajinske vojske; ova žena ubijena je u Slavjansku Foto AP
257 ukrajinskih civila ubijeno u ofanzivi ukrajinske vojske; ova žena ubijena je u Slavjansku Foto AP

13.54 - Najmanje 356 ljudi, od kojih 257 civila, poginulo je od početka vojne operacije Kijeva u ukrajinskim istočnim regionima Lugansk i Donjeck, pokazuje statistika Ujedinjenih nacija, prenosi Raša tudej. Među žrtvama je 14 dece, rekao je Đani Magazeni, šef Evropskog odeljenja kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava predstavljajući rezultate specijalne komisije UN u Ukrajini .Pored 257 civila, još 11 ljudi je ubijeno u Marijupolju, kao i dva "zaposlena u kompaniji Voda Donbasa", navodi RT. Uz njih, poginulo je 86 ukrajinskih vojnika, među kojima je nekoliko desetina pripadnika specijalnih jedinica i devet članova posade vojnog transportera Iljušin-76 koji je nedavno oboren blizu aerodroma u Lugansku.

Petar Porošenko (desno) u razgovoru s ministrom odbrane Mihailom Kovalom (levo) Foto AP
Petar Porošenko (desno) u razgovoru s ministrom odbrane Mihailom Kovalom (levo) Foto AP

13.22 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je da će uskoro narediti jednostrani prekid vatre, što je deo njegovo mirovnog plana sa ciljem da se okonča pobuna proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. "Mirovni plan počinje mojim naređenjem o jednostranom prekidu vatre", rekao je Porošenko i dodao da bi ubrzo posle naređenja o prekidu vatre trebalo da od svih učesnika u konfliktu dobije podršku za svoj mirovni plan.

Dmitrij Medvedev: Za pogibiju ruskih vojnika krive ukrajinske vlasti Foto Fonet/AP

Post by Дмитрий Медведев.

13.00 - Ruski premijer Dmitrij Medvedev napisao je na svom Fejsbuku da su oni koji sebe nazivaju ukrajinskim vlastima krivi za smrt ruskog novinara Igora Kornjeljuka, javlja Itar-Tass Moskva zahteva od Kijeva da sprovede nezavisnu istragu povodom pogibije ruskog novinara Igora Kornjeljuka i tonca Antona Vološina kod Slajvanska na istoku Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Vološin je poginuo na licu mesta, a Kornjeljuk na operacionom stolu. U saopštenju se takođe dodaje da smrt novinara još jednom ubedljivo pokazuje "kriminalnu strukturu snaga koje su pokrenule kaznenu operaciju na istoku Ukrajine".

Petar Porošenko: Počele smene, prvi je psovač Deščica Foto Fonet/AP
Petar Porošenko: Počele smene, prvi je psovač Deščica Foto Fonet/AP

12.30 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko podneo je u Vrhovnoj radi zahtev o smeni aktuelnog šefa diplomatije Andreja Deščice, javlja Raša tudej. Deščica je izazvao diplomatski skandal time što se u subotu 14. juna prvo lično pojavio na nasilnim demonstracijama u kojima je demolirana ambasada Rusije u Kijevu da podrži izgrednike, a zatim je u kameru opsovao predsednika Rusije Vladimira Putina.

http://www.youtube.com/watch?v=cycpR_DcEIU

Iako su SAD javno podržale psovački istup Andreja Dešćice, predsednik Porošenko očigledno ne želi takvog šefa diplomatije. On je na mesto ministra inostranih poslova predložio Pavla Klimkina, ambasadora Ukrajine u Nemačkoj. Porošenko takođe traži smenu guvernera Nacionalne banke Ukrajine Stepana Kubiva, javlja Kijev Post. Na to mesto preporučio je Valeriju Gontarjevu.

http://www.youtube.com/watch?v=MJF7ccXZC50

11.30 - Jučerašnju eksplozija na gasovodu u ukrajinskoj oblasti Poltavi izazvala je bomba, saopštio je ministar policije Ukrajine Arsen Avakov. "Pretpostavljamo da je eksplozivna naprava postavljena ispod betonskog bloka koji je potpora gasovodu i da su bile dve eksplozije", rekao je Avakov, prenela je agencija Rojters. Snažna eksplozija dogodila se u utorak na gasovodu u Ukrajini kojim se ruski gas doprema evropskim klijentima. "Sabotaža gasovoda...je još jedan pokušaj Rusije da diskredituje Ukrajinu kao partnera u gasnom sektoru", rekao je posle incidenta Avakov.

Arsen Avakov i Igor Kolomojski: Pod istragom zbog namernog ubijanja sopstvenih građana Foto Reuters
Arsen Avakov i Igor Kolomojski: Pod istragom zbog namernog ubijanja sopstvenih građana Foto Reuters

11.10 - Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak protiv ministra policije Ukrajine Arsena Avakova i gubernatora Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Igora Kolomojskog, izjavio je Itar-Tassu predstavnik tog tela Vladimir Markin.Između ostalog, Komitet tereti Avakova i Kolomojskog za organizovanje ubistva, upotrebu nedozvoljenih sredstava i metoda ratovanja, otmice i kršenje zakona o radu novinara. Oni su optuženi da su 12. aprila pokrenuli vojnu operaciju u cilju namernog masovnog ubijanja civilnog stanovništva jugoistoka Ukrajine i uništavanja njihove imovine.

Protest rudara u Donjecku Foto Twitter
Protest rudara u Donjecku Foto Twitter

10.25 - U Donjecku je počeo protest rudara zbog vojne ofanzive ukrajinske vojske u tom delu zemlju. Oko hiljadu rudara okupilo se na mitingu, koji se održava na Lenjinovom prospektu kod spomenika žrtava fašizma. Oni skandiraju "Donjecka republika", "Rusija", "Donbas - to smo mi" i slično, a nose i ruske zastave, javlja Raša tudej. Namera rudara je da održe protestni marš od Spomenika žrtvama fašizma do Lenjinovog trga.Miting protiče bez izgreda, a primećuje se pojačano prisustvo milicije.

10.22 - Rusija isporučuje Evropi uobičajenih 180 miliona kubnih metara gasa, bez obzira na havariju na ukrajinskom gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod, rekao je danas na brifingu zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma, Vitalij Markelov. On je ukazao na mogućnost novih havarija zbog istrošenosti ukrajinskog sistema gasovoda, preneo je Itar tas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track