RUSIJA: Arsen Avakov i tajkun Kolomojski pod istragom, uskoro nalog za hapšenje!
Foto: Rojters

Moksva presavila tabak

RUSIJA: Arsen Avakov i tajkun Kolomojski pod istragom, uskoro nalog za hapšenje!

Planeta -
Moskva je pokrenula krivični postupak pritiv šefa policije Ukrajine i gubernatora Dnjepropetrovske oblasti zbog namernog ubijanja civila i drugih zločina, najavljen međunarodni nalog za hapšenje!

MOSKVA - Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak protiv ministra policije Ukrajine Arsena Avakova i gubernatora Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Igora Kolomojskog, izjavio je Itar-Tassu predstavnik tog tela Vladimir Markin.Između ostalog,

Komitet tereti Avakova i Kolomojskog za organizovanje ubistva, upotrebu nedozvoljenih sredstava i metoda ratovanja, otmice i kršenje zakona o radu novinara. Oni su optuženi da su 12. aprila pokrenuli vojnu operaciju u cilju namernog masovnog ubijanja civilnog stanovništva jugoistoka Ukrajine i uništavanja njihove imovine.

Marijupolj: Grad je napola razoren posle jučerašnjih borbi Foto AP
Marijupolj: Grad je napola razoren posle jučerašnjih borbi Foto AP

"Tokom te vojne operacije vrše se artiljerijski napadi na gradove Slavjansk, Kramatorsk, Donjeck, Marijupolj i druga naselja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici. Time se krše norme međunarodnog prava u nameri da se namerno ubije neograničeni broj civila", navodi se u optužnici.

Slavjansk je gađan zapaljivim bombama; pripadnici samoodbrane kažu da su bile punjene zabranjenim belim fosforem Foto Printscreen

"Ovo je opasna metoda motivisana političkom mržnjom, koja se sprovodi pomoću sistema raketnih bacača "grad", raketa s municijom i drugog teškog naoružanja s neselektivnim dejstvom. Tako je ubijeno više od 100 civila, među kojima novinari Igor Kornjeljuk i Anton Vološin, ruski državljani, prevodilac Andrej Mironov, ruski državljanin, i aktivista za zaštitu ljudskih prava Andrea Ročeli, italijanski državljanin. Povređeno je više od 200 građana, zaključuje Istražni komitet Ruske Federacije u optužnici.

Biće izdat i međunarodni nalog za hapšenje Avakova i Kolomojskija jer su to "osobe optužene za zločine protiv mira i bezbednosti čovečanstva", Više od 500 stambenih zgrada kao i bolnica, vrtića i škola je uništeno, zbog čega je mnogo ljudi bilo primorano da napusti svoje domove i pobegne u Rusiju, naveo je komitet.Ruski novinari i preživeli rekli su da je ukrajinska vojska gađala izbegličke kampove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja