ISKLJUČIVO NA TURSKOM: U Beču se otvara prva privatna škola za imame!
Foto: Rojters

Neće austrijske škole

ISKLJUČIVO NA TURSKOM: U Beču se otvara prva privatna škola za imame!

Austrija -
Ministar Sebastijan Kurc kaže da želi austrijsko, javno i transparentno obrazovanje imama, dok Islamska federacija ima potpuno suprotne planove

BEČ - Islamska federacija u Beču (IFW) na jesen će 11. bečkoj opštini Simeringu otvoriti privatnu školu za obrazovanje imama i muslimanskih sveštenika, u kojoj će se nastava održavati isključivo na turskom jeziku. Ova najava dolila je ulje na vatru nakon žestokih diskusija o uvođenju turskog jezika na mature i najavljenih protesta povodom nezvanične posete turskog premijera Tajipa Erdogana Beču.

Ministar za integraciju Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP) izjavio je da planovi IFW idu u potpuno pogrešnom pravcu. Kurc kaže da želi austrijsko, javno i transparentno obrazovanje imama, dakle potpuno suprotno od onoga što Islamska federacija ima u planu.

Jakup Gečgel, portparol Islamske federacije, izjavio je da je cilj osnivanja nove škole u Beču obrazovanje dobrih imama u Austriji, u kojoj živi mnogo muslimana. U Simeringu se već radi na proširenju jednog obrazovnog centra u kojem koga će se nalaziti buduća škola. Planirano je 80 polaznika godišnje.

Gečgel demantuje navode da Erdoganova stranka AKP daje veliki novac za izgradnju ove privatne škole.

Podsetimo, Islamska federacija je druga najveća mislimanska organizacija u Austriji. Ona koordiniše rad pokreta Milli-Görüs, koji je kontroverzan zbog svoje tursko-nacionalističke ideologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track