UKRAJINA I EU: Potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji
Foto: Reuters

Svečanost

UKRAJINA I EU: Potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji

Planeta -
Sporazum o pridruživanju nudi "apsolutno novu perspektivu za moju zemlju... to je istorijski dan, najvažniji od sticanja nezavisnosti" od Rusije 1991, ocenio predsednik Ukrajine

BRISEL - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko potpisao je danas ugovor o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji sa Evropskom unijom.

"U proteklih nekoliko meseci, Ukrajina je platila najvišu moguću cenu ostvarenja svojih evropskih snova", rekao je Porošenko evropskim liderima tokom ceremonije potpisivanja ugovora u Briselu, prenosi Rojters. Taj ugovor potpisale su i Gruzija i Moldavija.

Porošenko je nešto ranije izjavio da je potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU, najavljeno takođe za danas, "istorijski dan" koji nudi njegovoj zemlji priliku za novi početak nakon višegodišnje političke nestabilnosti.

Taj sporazum, pomoću kojeg će Ukrajina produbiti političke i ekonomske odnose sa EU, nudi "apsolutno novu perspektivu za moju zemlju... to je istorijski dan, najvažniji od sticanja nezavisnosti" od Rusije 1991, rekao je Porošenko po dolasku u Brisel na ceremoniju potpisivanja tog dokumenta, prenela je agencija AFP.

Ukrajina će iskoristiti "priliku da se modernizuje", rekao je Porošenko, naglašavajući važnost mira i bezbednosti u cilju bolje budućnosti budućnosti Ukrajine i regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track