Najnovije vesti

(VIDEO) ČUVENI KLIMATOLOG: Nadrljali smo - gasovi s dna Arktika mogu da udave celu planetu
Foto: Printscreen Yt

Crni tvit

(VIDEO) ČUVENI KLIMATOLOG: Nadrljali smo - gasovi s dna Arktika mogu da udave celu planetu

Planeta
00:00h
Ako se samo delić ugljenika s dna mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu - WE'RE F'D, alarmirao javnost profesor Džejson Boks

Klimatolozi već decenijama upozoravaju da zagrevamo našu planetu, ali pošto ih malo ko sluša, jedan od njih, i to ni manje ni više nego ugledni klimatolog profesor Džejson Boks iz Geološke službe Danske i Grenlanda, iskreno je na Tviteru objavio:

"Ako se samo delić ugljenika koji se nalazi na dnu mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu, naje.ali smo."

Tvit profesora Boksa je reakcija na izveštaj Univerziteta u Stokholmu u kojem se navodi da se s dna okeana ispod Arktika oslobađaju ogromne količine metana, javlja portal I Fucking Love Science. Metan je direktno odgovoran za stvaranje efekta staklene bašte i globalno otopljavanje.

Orjan Gustafson, vođa ekipe naučnika koja je otkrila i snimila mehuriće metna, napisao je da su se svi iznenadili tim otkrićem. Istina, već je bilo navoda da se metan "penje" sa dna okeana, ali smatralo se da su to samo upozorenja. Međutim, švedski naučnicu su videli mehurove na površini i snimile ih, a naravno da su utvrdili i koncentraciju tog opasnog gasa - bila je za 10 do 50 puta veća od normalne.

Mehurići metana

Metan se oslobađa s epikontinentalnog pojasa na dubini od 250-500 metara u moru Laptev kod Sibira. Izgleda da je razlog za to Golfska struja, koja obilazi oko Skandinavije i dopire do tog mesta, pa ga zagreva. Istina, tek poslednjih godina počelo je naučno proučavanje podmorja Arktika, pa se ne zna da li se ovo već događalo u prošlosti, ali činjenica je da se to područje značajno zagrejalo u proteklih nekoliko decenija.

Profesor Džejson Boks; Naje.ali smo zbog metana! Foto Printscreen yt
Profesor Džejson Boks; Naje.ali smo zbog metana! Foto Printscreen yt

Na svom blog Meltfactor profesor Boks piše da nam je potreban "agresivan program dekarbonizacije atmosfere. Predugo smo ostali na kursu koji vodi u klimatsku katastrofu koju nećemo moći da kontrolišemo: nepovratno otopljavanje klime. Ako ne smanjimo količinu ugljenika u atmosferi i ne ohladimo Arktik, fizika i poslednja merenja govore mi da ćemo pokrenuti oslobađanje tih ogromnih zaliha metana, što će našu decu osuditi na pregrejanu Zemlju."

Uzrok rupa u zemlji u Sibiru i metanskih balona je isti!

Istovremeno, postoje naučni dokazi da je uzrok pojave misterioznih kratera ili rupa u Sibiru takođe oslobađanje metana - u slučaju rupa reč je o metanu zarobljenom u permafrosta. Profesor Boks, kog je iznenadila ogromna popularnost njegovog iskrenog tvita, izjavio je da bi oslobađanje metana iz permafrosta moglo biti podjednako opasno kao i ono iz podmorja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...