KIJEV: Rusija šalje proruskim snagama novo oružje i supermetke koji probijaju pancir i oklopna kola
Foto: AP

Nove optužbe

KIJEV: Rusija šalje proruskim snagama novo oružje i supermetke koji probijaju pancir i oklopna kola

Planeta -
Moskva odgovara da je to staro oružje i da ga imaju i ukrajinski vojnici

MOSKVA - Ukrajinsko Ministarstvo odbrane optužilo je Rusiju da isporučuje proruskim snagama na istoku metke koji probijaju sve, i pancir i oklopno vozilo.

"Rusija koristi Donbas kao poligon za ispitivanje novog oružja", izjavio je general Valerij Heletej, ministar odbrane Ukrajine.

U Kijevu prete da će sve oko "nove ruske municije" biti predato međunarodnom sudu. Navodno, radi se o municiji kalibra 7,62 milimetra koju upotrebljavaju snajperisti. U indeksu se vodi kao "7H37". Rusi zovu ovaj metak "vintovoj" i on se koristi u oružju koje ima žljebove, a ne glatku cev.

Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane kaže da municija o kojoj je govorio i ukrajinskim novinarima pokazivao general Heletej, nije nova i proizvodila se još u sovjetskim fabrikama. Taj tip municije se proizvodio i u fabrici u Luganskoj oblasti. Poslednja modernizacija municije je bila, bar tako tvrde u Moskvi, 1974. godine kad su sovjetski vojnici prešli na standard 5,45 milimetara. Od 1974. ni sovjetska, a ni ruska armija nisu tražili od vojne industrije modernizaciju metka 7,62 milimetra.

"Rezerve metaka kalibra 7,62 proizvedenih u sovjetsko vreme koriste se i danas. Takvu municiju imaju i ukrajinski vojnici", tvrde u ruskom Ministarstvu odbrane.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track