DIPLOMATSKI GAF: Bajden se i Saudijcima izvinio što ih je nazvao finansijerima terorista
Foto: Rojter

Greška

DIPLOMATSKI GAF: Bajden se i Saudijcima izvinio što ih je nazvao finansijerima terorista

Planeta -
Potpredsednik SAD već se izvinio Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

VAŠINGTON - Potpredsednik SAD Džozef Bajden pozvao je saudijskog ministra spoljnih poslova i objasnio mu svoj "diplomatski gaf" kada je rekao da Saudijska Arabija i drugi ključni saveznici u međunarodnoj koaliciji protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) finansiraju džihadiste, saopštila je Bela kuća.

Bajden se zahvalio saudijskom ministru spoljnih poslova, princu Saudu al Fejsalu "za saradnju Saudijske Arabije u međunarodnoj koaliciji" i "objasnio" šta je, zapravo, hteo da kaže, saopštio je zvaničnik Bele kuće, navodeći da su se sagovornici složili da je "to pitanje zatvoreno", javlja AFP.

U svojim komentarima Bajden je optužio i Tursku i njenog predsednik Redžepa Tajipa Erdogana zajedno sa Saudijskom Arabijom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je rekao da su "one (te zemlje) bile toliko odlučne da sruše sirijskog predsednika Bašar al Asada da su sipale na stotine miliona dolara i na desetine hiljada tona oružja bilo kome, ko bi se borio protiv njega".

"Osim snabdevaja Al Nusre i Al Kaide, i ekstremistički elementi džihadista iz drugih delova sveta su takođe bili (time) snabdevani", izjavio je Bajden.

Primedbe su izazvale zabrinutost na Bliskom istoku i nedoumice u Vašingtonu da li će uticati na odlučnost američkih saveznika koji učestvuju u vazdušnim udarima protiv ISIL.

Bajden se već izvinio liderima Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su, kao i Saudijska Arabija ključni članovi koalicije, za akciju protiv ISIL.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track