NEOČEKIVANO: ISIL oslobodio 93 Kurda zarobljenih još u februaru
Foto: Reuters

Na slobodi

NEOČEKIVANO: ISIL oslobodio 93 Kurda zarobljenih još u februaru

Planeta -
Džihadisti su zadržali šestoricu Kurda iz oslobođene grupe; optužili su ih za krađu i odseći će im šake

LONDON - Džihadisti Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) oslobodili su 93 Kurda koje su zarobili još u februaru, kad su iz Sirije prešli u Irak, saopštila je danas sirijska grupa za monitoring.

Džihadisti su zarobili oko 100 ljudi koje su optužili za pripadnost kurdskoj Partiji demokratske unije (PYD), koja se protivi ekstremistima, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Za sada nije poznat razlog njihovog oslobađanja, naveo je Rojters. Tek, ISIL je tokom jučerašnjeg dana oslobodio sve Kurde osim šestorice, koji su optuženi za krađu, navela je Opservatorija, koja informacije dobija od mreže izvora sa terena. Njima su džihadisti zapretili odsecanjem desne ruke po šerijatskom zakonu, stoji u saopštenju.

U Tursku je juće stiglo 53 oslobođenih Kurda, a gde je još 40 ne zna se, dodaje se u saopštenju.

Na desetine hiljada sirijskih Kurda zaputilo se ka Iraku početkom ove godine kako bi pobegli od ofanzive ekstremista u Siriji, koji su proteklih sedmica intenzivirali napade na Kobane i susedna područja. Prema podacima Opservatorije, ISIL dže oko 70 Kurda u zarobljeništvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track