(VIDEO) BORI SE SA KURDIMA: Ova Kanađanka je smrt za džihadiste!
Foto: Facebook

Prva dobrovoljka u Kobaniju

(VIDEO) BORI SE SA KURDIMA: Ova Kanađanka je smrt za džihadiste!

Planeta -
Gil Rozenberg, prva žena dobrovoljac koja se bori s pešmergama, demantuje glasine da su je džihadisti uhvatili

TEL AVIV - Ljudi, bezbedna sam, ne brinite, objavila je na Fejsbuku Kanađanka Gil Rozenberg (31), prva žena dobrovoljac koja se na strani kurdskih pešmerga bori u Kobaniju protiv terorista ISIL, a za koju se poslednjih dana čulo da su je zarobili džihadisti.

"Ljudi, potpuno sam bezbedna. Radi sopstvene bezbednosti nemam pristup internetu ili nekom drugom sredstvu komunikacije. Ne mogu redovno da odgovaram, tek tu i tamo imam priliku da se ulogujem i vidim sve ove gluposti od vesti. Ignorišite priče da sam zarobljena", napisala je ona na svom profilu na Fejsbuku.

Gil je imigrirala u Izrael 2006, ali vraćena je u SAD da odsluži zatvorsku kaznu (Foto: Facebook)
Gil je imigrirala u Izrael 2006, ali vraćena je u SAD da odsluži zatvorsku kaznu (Foto: Facebook)

Gil (odnosno Gila) Rozenberg ima dvojno kanadsko-izraelsko državljanstvo, a u Izrael je imigrirala 2006. i uredno odslužila vojsku. Godine 2009. izručena je Sjedinjenim Američkim Državama zbog povezanosti s velikom pljačkom 25 miliona dolara iz penzionih fondova u toj zemlji. Osuđena je na četiri godine zatvora, ali oslobođena je i prognana iz SAD.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U Kobani, sirijski grad blizu granice s Turskom koji je od sredine septembra izložen žestokim napadima islamskih terorista, Rozenbergova je stigla prošlog meseca kao prva žena dobrovoljac.

"Odlučila sam da pomognem kurdskim naporima. Pridružila sam se pešmergama, kurdskoj miliciji koja se bori protiv ISIL. Kurdi su naša braća. To je divan narod koji voli život, baš kao i mi", rekla je ona Izraelskom radiju.

Uspomene iz armije (Foto: Facebook)
Uspomene iz armije (Foto: Facebook)

U Siriji se, prema zvaničnim podacima, na strani Kurda bori šestoro državljana Kanade. Među njima je i Dilon Hiler iz Ontarija, čiji je otac Rendi poslanik u kanadskom parlamentu.

http://www.youtube.com/watch?v=VbFrasqASvY
http://www.youtube.com/watch?v=_rW7-kqiAGA#t=27

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track