(VIDEO) U SMRT ZBOG FOTKE: Iran šalje na vešala blogera jer je sliku sa ćerkicom stavio na Fejsbuk!
Foto: Facebook

Strašno!

(VIDEO) U SMRT ZBOG FOTKE: Iran šalje na vešala blogera jer je sliku sa ćerkicom stavio na Fejsbuk!

Planeta -
Soheil Arabi (30) je osuđen na smrt zbog uvrede proroka, a uvredio ga je ovom fotografijom koju je postavio na Fejsbuku!

TEHERAN - Vrhovni sud Irana potvrdio je odluku krivičnog suda u Teheranu da bloger Soheil Arabi (30) bude obešen zbog toga što je na Fejsbuku postavio fotografiju na kojoj je sa svojom ćerkicom Rojan, piše na svoj sajtu organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV).

Arabi je u avgustu osuđen na smrt zbog "uvrede proroka" (Muhameda), a molba njegovih advokata da sudije ponovo razmotre taj predmet odbijena je.

"Prosto je užasavajuće da iko bude poslat na vešala samo zato što je postavio nešto što je osuđeno kao nepristojno i uvredljivo. Iran bi pod hitno morao da poradi na svojim kaznenim merama i izbaci odredbe koje kvalifikuju mirno izražavanje slobodne volje kao zločin, posebno kad je za to predviđena smrtna kazna", kaže Erik Goldštajn zamenik direktora za Bliski istok i Severnu Afriku HRV.

Nastaran Naimi, Arabijeva supruga, ispričala je ljudima iz HRV da su agenti bezbednosti, povezani s iranskom Revolucionarnom gardom, uhapsili nju i supruga u novembru 2013. u njihovoj kući u Teheranu. Nju su ubrzo oslobodili, ali njega su prebacili na posebno odeljenje zatvora koji kontroliše Revolucionarna garda, dva meseca ga držali u samici, podvrgavali ga iscrpljujuće dugom ispitivanju i to bez advokata, kojeg mu nisu dozvolili.

Nastaran Naimi i mala Rojan (Foto: Printscreen YouTube)
Nastaran Naimi i mala Rojan (Foto: Printscreen YouTube)

Otkako je Hasan Rohani inaugurisan za predsednika u avgustu 2013, iranske obaveštajne i bezbednosne službe pojačale su kontrolu nad internetom, a sudije su veoma pooštrile kazne za blogere i one koji koriste društvene mreže. Tako je, na primer, policija u maju uhapsila četiri momka i tri devojke jer su na JuTjubu objavili svoju varijantu popularne pesme "Happy". Takođe u maju, Revolucionarni sud u Teheranu osudio je osam korisnika Fejsbuka na kazne zatvora od 8 do 21 godine zbog "zločina" kao što su uvreda zvaničnika i "verske svetosti", navodi HRV na svom sajtu.

http://www.youtube.com/watch?v=S5zsveOaUTo
http://www.youtube.com/watch?v=QgbsWB8mLzc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track