POSKUPELO CRNO ZLATO: Smrt saudijskog kralja podigla cenu nafte
Foto: Rojters

Najveći izvoznik

POSKUPELO CRNO ZLATO: Smrt saudijskog kralja podigla cenu nafte

Planeta -
Cena nafte tipa Brent porasla je do 49,80 dolara za barel, kratko posle otvaranja tržišta, da bi se njena cena potom ponovno spustila na 49,30 dolara, što je ipak 78 centa više nego juče

NJUJORK - Cena nafte na svetskom tržištu porasla je pošto je danas ujutro objavljena vest o smrti kralja Saudijske Arabije Abdulaha, piše Reuters.

Stručnjaci ocenjuju da je cena nafte porasla zbog nesigurnosti na već poprilično nestabilnom energetskom tržištu, koje doživljava najveće promene u proteklih nekoliko decenija. Cena nafte tipa Brent porasla je do 49,80 dolara za barel, kratko posle otvaranja tržišta, da bi se njena cena potom ponovno spustila na 49,30 dolara, što je ipak 78 centa više nego juče.

"Malo povećanje cene je razumljivo. Po našem mišljenju, ovo je prilika za prodaju. Treba brzo prodati jer ova cena neće dugo trajati", kaže Mark Kinan iz banke Sosijete ženeral.

Pošto su se početkom januara cene nafte strmoglavile, ove sedmice bile su stbilnije, pa se cena nafte tipa Brent kretala od 47,78 dolara do 50,49 dolara za barel.

Nov kralj biće Abdulahov polubrat princ Salman bin Abdulaziz, za kog se očekuje da će nastaviti politiku država OPEK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track