ŠTRAHE NA UDARU: Antifašističke demonstracije uporedio sa neonacistima!
Foto: Reuter

Oštre reakcije javnosti

ŠTRAHE NA UDARU: Antifašističke demonstracije uporedio sa neonacistima!

Austrija -
Fejsbuk status šefa FPÖ-a Štrahea je gnusan i još jednom dokazuje njegovu pravu ideologiju, kaže Julia Her, predsednica Socijalističke omladine

BEČ - Status koji je na svom Fejsbuk profilu postavio Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ), u kojem izjednačava najavljene antifašističke demonstracije tokom Bala akademika (Akademikerball) sa Jurišnim odredom (SA) nemačke nacističke partije izazvao je buru reakcija austrijske političke javnosti.

"Fejsbuk status šefa FPÖ-a Štrahea je gnusan i još jednom dokazuje njegovu pravu ideologiju. Poistovećivanje antifašističkih protesta sa Jurišnim odredom predstavlja poricanje zločina koje su počinili nacionalsocijalisti“, ljutito je izjavila Julia Her (Julia Herr), predsednica Socijalističke omladine (SJ).

Svoje mišljenje na ovu temu dala je i Raša Abd El Mavgoud (Rasha Abd El Mawgoud), predsednica Udruženja socijalističkih studenata u Austriji (VSStÖ), koja je izjavila da je Štraheovo razumevanje istorije i demokratije nedopustivo.

"Antifašistički protesti su važno demokratsko sredstvo i njihovo poređenje sa paravojnim formacijama nacionalsocijalističkih zločinaca još jednom pokazuje da Štraheu ne bi škodila koja dodatna lekcija iz istorije. Odstupite i naučite istoriju“, izjavila je Raša Abd El Mavgoud.

"Nećemo dozvoliti da nas uoči Bala akademika zaplaši uobičajena retorika zamene zločinca i žrtve. Desničarsko-ekstremistička bratstva i međunarodni gosti trebaju videti da njihovi nedemokratski stavovi nisu dobrodošli, ma koliko se šef FPÖ Štrahe trudio da ove proteste stavi u isti koš sa kriminalom i ekstremizmom“, kaže Kristina Gečhofer (Christina Götschhofer), predsednica Akcije kritičkih učenika“ (AKS).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track