NOVI SAUDIJSKI KRALJ: Salman je šerif u porodici, mrzi korupciju i lošeg je zdravlja
Foto: AP

Odmah stupio na presto

NOVI SAUDIJSKI KRALJ: Salman je šerif u porodici, mrzi korupciju i lošeg je zdravlja

Planeta -
Zapadni mediji javljaju da nov kralj ima problema s demencijom i da verovatno boluje od Alchajmerove bolesti

RIJAD - Novi saudijski kralj Salman ben Abdel Aziz al Saudukazom je danas imenovao princa Mohameda ben Najefa za budućeg prestolonaslednika, čime je zvanično započeo ulazak prinčeva druge generacije u naslednu liniju - unuka kralja Abdela Aziza, osnivača saudijske kraljevine.

Do sada su samo sinovi osnivača saudijske dinastije nasleđivali presto.

Salman ben Abdulaz bio he ministar odbrane i potpredsednik vlade Saudijske Arabije, vitalni američki saveznik na Bliskom istoku. Kao i njegov prethodnik, i Salman je jedan od nekoliko sinova osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza.

Salman je bio guverner Rijada gotovo pet decenija kroz koje je taj grad prošao značajne promene. Kada je on postao guverner Rijad je imao 200.000 stanovnika, a danas ima više od sedam miliona. Poznavaoci prilika kažu da je Salman uradio mnoge dobre stvari za Rijad i da se borio protiv korupcije.

Robert Džordan, bivši američki ambasador u Saudijskoj Arabiji, izjavio je za CNN da smatra da je Salman dobro pripremljen za posao koji ga čeka, odnosno za preuzimanje kraljevskog trona.

S predsednikom Francuske Fransoom Olandom (Foto: Reuters)
S predsednikom Francuske Fransoom Olandom (Foto: Reuters)

Osim toga, budući da većina članova kraljevske porodice živi u Rijadu, Salman je bio i porodični "šerif", on je bio čovjek koji se brinuo da u porodici sve funkcionira te da ono što ne treba ne ide u javnost, da se ne izlažu previše publicitetu i slično, smatra Brus Ridel, koji je radio 30 godina za CIA.

Budući da je već 2012. godine odlučeno da će on naslediti kralja Abdulaha, vodio je važne poslove u kraljevom kabinetu, tako da ima bogato iskustvo. On i dolazi na presto u skladu s onim što je njegov prethodnik odlučio, jer su takva pravila.

"Mislim da ćemo gledati nastavak vrlo slične politike, vrlo slične dinamike", smatra Džejms Zogbi, predsednik Arapskog američkog instituta.

"Kraljevstvo se modernizuje, menja se, reforma će trajati u narednih nekoliko decenija", dodao je.

Salman je jedan od najmlađe Abdulahove braće, ali uopšte nije mlad - ima 79 godina. Postoje neka nagađanja da i on ima ozbiljnih zdravstvenih problema, ali kako su mediji u toj zemlji pod strogom kontrolom države, o tome se u javnosti ništa ne zna.

Neki zapadni mediji javili su da nov kralj ima problema s demencijom i da verovatno boluje od Alchajmerove bolesti.

KRLAJ SALMAN O DEMOKRATIJI

Salman je uvek isticao da se kraljevina Saudijska Arabija sastoji od plemena i regija. "Ako nam se nametne demokratija, svako pleme i regija imaće svoju političku stranku", navodi se u jednoj prepisci koju je objavio Vikiliks pre nekoliko godina.

Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track