UKRAJINSKI MINISTAR KULTURE: Uvozićemo poljske serije i filmove umesto ruskih
Foto: Printscreen Yt

Progon s malih ekrana

UKRAJINSKI MINISTAR KULTURE: Uvozićemo poljske serije i filmove umesto ruskih

Planeta -
Vlasti u Kijevu već su zabranile rad 15 ruskih TV kanala, uskratile akreditacije ruskim medijima u ukrajinskim instutucijama i prestale da prikazuju niz popularnih ruskih serija

KIJEV - Ukrajinski ministar kulture Vjačeslav Kirilenko izjavio je danas da će Ukrajina kupovati poljske televizijske serije umesto ruskih, u nadi da će tako ukloniti ruska filmska ostvarenja sa ukrajinskog tržišta.

Kirilenko je ukazao da su mnoge poljske televizijske sirije atraktivne za ukrajinsku publiku te da će ih Ukrajina otkupiti i istakao da je "neophodno izbaciti ruske filmove sa ukrajinskog tržišta", preneli su ukrajinski mediji. On je objasnio, kako navodi Itar-Tass, da Ukrajina nema zadovoljavajuću filmsku produkciju.

Ranije je uprava ukrajinskih kinematografa "Goskino Ukraini" zabranila prikazivanje ruske serije "Brat-2" na ukrajinskoj televiziji, kao i emitovanje još dve ruske serije, navodeći kao razlog da te serije "popularizuju strukture vlasti Ruske Federacije i stvaraju pozitivnu sliku o njihovim predstavnicima".

Ruska agencija navodi da je "Goskino Ukraini" u decembru odbila da izda dozvolu za prikazivanje televizijskih serija "Taras Buljba", "Kremen" i "Kremen-2", a zabranila je i emitovanje novogodišnje komedije "Majke" i drame "Beli čuvari", kao i još nekoliko serija i filmova u kojima glavne uloge tumače ruski glumci koji su u Ukrajini omraženi zbog svog otvorenog proruskog stava.

Ukrajinske vlasti su u septembru prošle godine zabranile rad 15 ruskih TV kanala na svojoj teritoriji, uključujući Prvi kanal, RTR Planeta, NTV-MIR, Rosija-24, Rosija 1, TNT, RT i druge.

Prošle nedelje je ukrajinski parlament obustavio akreditacije za predstavnike ruskih medija u ukrajinskim institucijama državne vlasti, podseća Tas s.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track