PUKLA TIKVA: Koalicioni partneri u vladi Austrije ne mogu da se dogovore oko poreskih reformi!
Foto: AP

Sukob mišljenja

PUKLA TIKVA: Koalicioni partneri u vladi Austrije ne mogu da se dogovore oko poreskih reformi!

Austrija -
Austrijski kancelar Verner Fajman (SPÖ) i vicekancelar Rajnhold Miterlener (ÖVP), posle današnje sednice vlade, jasno su pokazali da su daleko od dogovora

BEČ - Koalicioni partner u austrijskoj vladi - Socijaldemokratska partija (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP), nejedinstveni su po pitanju poreskih reformi u Austriji.

Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) i vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner,ÖVP), posle današnje sednice vlade, jasno su pokazali da su daleko od dogovora. Miterlener je zahtev SPÖ za finanisranje budžeta kroz porez na bogate, nazvao iluzijom, na šta je Fajman je rekao da odbija svako "prividno rešenje".

Vicekancelar je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kritikovao javno istupanje koalicionog partnera sa svojim predlozima, ali i našalio se na račun SPÖ kako "ima predstavu da bi negde tajanstveni milioneri mogli da finansiraju reformu".

"Ne mogu toliko puno da pijem Red Bul (pošto je najbogatiji Austrijanac vlasnik ove kompanije) ili nešto drugo da bi svake godine mogli dobiti pet milijardi evra", kazao je on.

Miterlener je poručio da ne prihvata poresku reformu koja bi bila finansirana zaduživanjima. Takođe je rekao da za pojedine predloge SPÖ zna samo iz medija.

"Nemačka nije propala zbog poreza na nasledstvo i poklone", poručio je Fajman insistirajući na reformama koje bi rasteretile zaposlene.

"Prividna rešenja neću izneti pred građane", podvukao je on rekavši da je potrebno fer, ravnopravno, i svrsishodno finansiranje i oporezivanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track