(VIDEO) ŠOK IZ OKLAHOME: Ateistima zabranjuju brak zato što je on Božja tvorevina
Foto: Reuters

Novi propisi

(VIDEO) ŠOK IZ OKLAHOME: Ateistima zabranjuju brak zato što je on Božja tvorevina

Planeta -
Prema novom zakonu, koji je usvojen u parlamentu i sad ide u Senat, dozvolu za venčavanje izdavaće sveštenik

OKLAHOMA SITI - Bio je ovo dobar mesec za donošenje apsurdnih odluka; Irska je pre nedelju dana iznenada i sasvim slučajno legalizovala droge ekstazi i ketamin, a danas je svet opet u šoku - ovog puta zato što američka savezna država Oklahoma želi da zabrani ateistima pravo na brak.

Parlament Oklahome juče je najozbiljnije odobrio zakon na osnovu kog isključivo vernici imaju pravo da se venčavaju, a dozvolu za brak izdaje sveštenik. Zakon 1125, koji uvodi zabranu na građanski brak u ovoj državi, prošao je zahvaljujući glasovima republikanske većine i sad ide u Senat Oklahome na glasanje.

"Nije Vlada osnovala instituciju braka. Za to je zaslužan Bog. Nema razloga da se Oklahoma ili bilo koja druga država petlja u brak", objasnio je republikanski poslanik Denis Džonson, veliki zagovronik ovog zakona.

Analitičari kaću da je ovaj zakon donet da bi se onemogućili istopolni brakovi. Ako dozvolu za venčavanje daje sveštenik, teško da će homoseksualni parovi moći da je dobiju. Zato je udruženje Građani Oklahome nazvalo ovaj zakon opštim napadom na LGBT zajednicu u toj državi, a i komičari su odmah reagovali. Evo Džona Stjuarta:

(Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja