PRIZNALI DA POSTOJE: Tajanstvena Putinova fabrika botova pred sudom
Foto: AP, 2015

Superbotovi

PRIZNALI DA POSTOJE: Tajanstvena Putinova fabrika botova pred sudom

Planeta -
Misteriozna ruska agencija koja unajmljuje ljude da na internet postavljaju političke komentare u korist Kremlja, prvi put je danas izašla na svetlost dana, kada se jedna od bivših zaposlenih u njoj, Ljudmila Savčuk, pojavila na sudu.

Ljudmila Savčuk je tužila Agenciju za istraživanje interneta, koja vodi rusku "fabriku botova" s neodređene adrese u Sankt Peterburgu, jer je, kako je navela, bila slabo plaćena, a kasnije dobila otkaz pošto je o svom poslodavcu govorila u medijima.

Agencija, međutim, sada pokušava da izbegne neprijatnosti u javnosti, nudeći kompenzaciju Savčukovoj, koja je prošlog meseca izjavila da je bila jedna od mnogih kojima su plaćali da onlajn piše komentare podrške politike predsednika Vladimira Putina.

Advokat Jekaterina Nazarova, koja predstavlja agenciju, rekla je na sudu da je njen klijent "spreman da postigne dogovor" sa Savčukovom, koja je tražila simboličnu sumu od 185 dolara (10.000 rubalja).

Nazarova je ponudila da uplati tu sumu na račun Savčukove, a zatim brzo napustila sudnicu na kraju saslušanja, bez komentara za medije.

Savčuk je rekla da je zadovoljna ishodom, ali je nagovestila da njena borba protiv bivšeg poslodavca još nije završena.

"Zadovoljna sam jer su se pretvarali da uopšte ne postoje, a sada su, prvi put, izašli iz senke, videli smo ko ih predstavlja. Ipak, osećaću se kao pobednik tek kad fabrika trolova bude potpuno zatvorena", rekla je Savčuk.

Od kad je dobila otkaz, Savčuk je organizovala javni pokret protiv onlajn trolinga koji je nazvan "Informacioni mir" što može da se prevede na dva načina - Informacioni svet, ili informacioni mir.

Savčuk je prošlog meseca navela da je za "fabriku botova" počela da radi posao u decembru, pošto se javila na oglas. Od nje je traženo da u smeni od 12 sati dnevno, objavljuje političke komentare na vebsajtovima za mesečnu platu od 778 dolara, koju su joj isplatili u kešu, do otpuštanja u martu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track