(VIDEO) KRAJ GRČKE DRAME: Postignut kompromis o dugu Atine MERKEL: Ostaju u evrozoni
Foto: Printscreen Twitter

Na dobrom putu

(VIDEO) KRAJ GRČKE DRAME: Postignut kompromis o dugu Atine MERKEL: Ostaju u evrozoni

Planeta -
Donald Tusk: Sporazum je postignut jednoglasno. Jerun Dajselbrlum: Grčki parlament u utorak ili sredu da se izjasni. Žan-Klod Junker: Nema grekzita, ovo je tipičan evropski kompromis
1 / 3 Foto: Reuters 13 07 2015

BRISEL - Lideri Grčke i Nemačke, Francuske i zvaničnik Evropske unije (EU) dostigli su noćas kompromis o dugu Atine koji će biti predstavljenim ostalim liderima evrozone, potvrdio je predsednik Saveta EU Donald Tusk na Tviteru.

Pred novinare su danas stali Tusk, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum i objavili tu vest.

http://www.youtube.com/watch?v=Fyvl3OUfljs

Grčki premijer Alekis Cipras, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i predsednik Saveta EU Donald Tusk sačinili predlog na marginama vanrednog samita zvaničnika 19 zemalja evrozone.

"Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili", rekao je novinarima jutros Tusk posle maratonskog samita, koji je trajao rekordnih sedamnaest sati.

http://www.youtube.com/watch?v=gH3Trbm96zs

On je kazao da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

"Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta", rekao je Tusk.

Jerun Dajselblum: Grčki parlament treba da glasa u utorak ili sredu  (Foto: Reuters)
Jerun Dajselblum: Grčki parlament treba da glasa u utorak ili sredu (Foto: Reuters)

Predsednik evrogrupe, holandski ministar finansija Jeren Dajslblom, je istakao da je "problem poverenja" u namere grčke vlade da sprovede paket reformi konačno prevaziđen. On je objasnio da je Grčka pristala na ključni zahtev poverilaca da sredstva dobijena privatizacijom prebaci u poseban fond u Luksemburgu kako bi se obezbedilo da se ona troše na otplatu dugova, a ne na plate i penzije.

Dajselblum je rekao da grčki parlament mora odmah, već sutra, da počne da donosi zakone kako bi sproveo mere dogovorene u Briselu. Ako Atina to uradi u utorak i sredu, a zatim to evrogrupa u sredu sagleda, nacionalni parlamenti potom mogu da daju svoj odobrenje za treći paket spasa za Grčku, rekao je Dajselblum.

Žan-Klod Junker: Grčka ne izlazi iz evrozone (Foto: Reuters)
Žan-Klod Junker: Grčka ne izlazi iz evrozone (Foto: Reuters)

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, vidno umoran, poručio novinarima da neće biti biti grekzita, odnosno izbacivanja Grčke iz evrozone.

"Veoma sam zadovoljan", rekao je on i dodao da je jutrošnji dogovor "tipično evropsko kompromisno rešenje".

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da je pred Grčkom i njenim evropskim partnerima dug put pun izazova pre nego što finalizuju treći program pomoći za Atinu.

http://www.youtube.com/watch?v=SldPrBFiHsg

Kancelarka je poručila da će savetovati nemačkom parlamentu da odobri otvaranje pregovora s Grčkom o trećem paketu pomoći, nakon što grčki parlament odobri celokupan program i donese prve zakone koji se na njega odnose. Merkelova nije precizirala kada bi moglo doći do glasanja u nemačkom parlamentu, ali je rekla da će parlamentarnom komitetu podneti pozitivan izveštaj ove nedelje.

"Bolje je ne vraćati zakonodavce s letnjeg odmora pre nego što zakoni u Grčkoj budu izglasani", navela je ona. Grčka je sebi otežala uslove kroz oštar pad ekonomije u poslednjih šest meseci, kao i kroz zatvaranje banaka u poslednje dve nedelje, rekla je Merkelova, dodajući da je Nemačka odustala od zahteva da Grčka na neko vreme izađe iz evrozone ukoliko ne ispuni uslove sporazuma. "Ne treba nam plan B jer je plan A odobren", dodala je ona.

"Napravili smo dobar korak u izgradnji poverenja, ali pred nama je niz koraka kako bismo primenili ono što je postignuto", prokomentarisala je ovu vest direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristina Lagard.

Lideri evrozone sastaće se danas u punom sastavu na vanrednom samitu u Briselu da bi razgovarali o trećem kompromisnom predlogu za spasavanje Grčke.

Vanredni samit u Briselu bio je juče prekinut na više od četiri sata, da bi Tusk, Merkel i Oland razgovarali sa Ciprasom, dodaje Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track