GUDENUS: Bez znanja nemačkog ne može da se krene u školu!
Foto: Fpo

SLOBODARCI PONOVILI ZAHTEV

GUDENUS: Bez znanja nemačkog ne može da se krene u školu!

Austrija -
Slobodarska parija Austrije pozdravila je odluku vlade da formira jezička odeljenja za azilante, ali smatraju da i deca drugih, legalnih imigranata u Austriji moraju da dobiju posebnu poduku iz nemačkog

BEČ - Zahtev da đaci prvaci dobro znaju nemački jezik i pre polaska u školu, što se ne odnosi samo decu izbeglica i azilanata, još jednom su ponovili predstavnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

Johan Gudenus (Johann Gudenus), šef poslaničkog kluba FPÖ u bečkoj Gradskoj skupštini, i Dominik Nep (Dominik Nepp), bečki portparol za obrazovanje ove partije, traže da deca nauče nemački još u predškolskom uzrastu. Oni zahtevaju i "nemački kao jezik školske pauze", odnosno da na nemačkom đaci komuniciraju sve vreme dok su u školi pa i na odmorima između časova.

Gudenus i Nep pozdravili su vladinu odluku da se formiraju posebna odeljenja za učenje nemačkog za azilante, ali smatraju da to nije dovoljno. Oni smatraju da i deca drugih, legalnih imigranata u Austriji moraju da dobiju posebnu poduku iz nemačkog.

"Upravo deca sa imigracionim poreklom slabo govore nemački jezika i zato ne mogu kvalitetno da prate redovnu nastavu. Uprkos tome, oni se ubacuju u redovna odeljenja kao vanredni đaci. Na taj način se sprečava da ova deca napreduju, a istovremeno se blokiraju i ona deca koja razumeju nastavne sadržaje. Na takav način se školski plan i program ne mogu da se realizuju", tvrde Gudenus i Nep.

Slobodarci zato ponavljaju zahtev da pre polaska na redovnu školsku nastavu deca dođu sa znanjem nemačkog jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track