NAJTAJNIJE VOJNE JEDINICE KOJE SU MENJALE SVETSKU ISTORIJU: Neke od njih su i danas veoma aktivne!
Foto: AP

Obavijene velom tajne

NAJTAJNIJE VOJNE JEDINICE KOJE SU MENJALE SVETSKU ISTORIJU: Neke od njih su i danas veoma aktivne!

Planeta -
Svetske vojske su imale više tajnih vojski čije su postojanje priznale godinama nakon njihovih osnivanja, dok za njihove misije decenijama niko nije znao

Tajne su najjača ratna valuta. Zbog tajni su se ratovi dobijali i gubili i upravo zato su se kroz istoriju čuvale od javnosti, neprijatelja, pa čak i saradnika.

Svetske vojske su imale više tajnih vojski čije su postojanje priznale godinama nakon njihovih osnivanja, dok za njihove misije decenijama niko nije znao.

Radna grupa 88/Crna radna grupa

Ne zna se da li je reč o jednoj ili dve različite grupe kao ni da li su još aktivne. U medijima su se pojavljivala oba naziva, a uvek su se koristila za jedinice koje su sprovodile akcije protiv terorističkih organizacija u Iraku i Afganistanu. Jedinice su navodno sastavljene od najboljih pojedinaca iz elitnih SEAL, Teama 6, Delta Force i britanskog SAS.

Oko njih je nastala kontroverza zbog navodnih ilegalnih delovanja u Siriji, a spekuliše se da se jedinica opet vratila u akciju, ako je uopšte i bila izvan akcije, te da trenutno učestvuje u operacijama protiv Islamske države.

Test eskadrila 6493/Test grupa 6494

Ova vazdušne snage postojale su od 1958. do 1986. godine sa ciljem hvatanja takozvanih "zvezda padalica", odnosne filmskih snimaka koji su padobranima padali sa prvih američkih špijunskih satelita, a na kojima su se nalazili snimci Sovjetske Rusije. To su bili sateliti iz programa Korona, a koji su tajno snimali Rusiju iz Zemljine orbite.

Piloti bi još u vazduhu pokušavali da uhvate rolne filmova, a hvatali su ih kukama, jer su avioni bili loše opremljeni. Kada njima ne bi uspeo da uhvati snimke, u potragu bi se uključila obaska straža i njihovi plivači. U 27 godina uspeli su da spasu 40.000 rolni filma.

Delta Fors

Kao i mnoge druge jedinice s popisa, i Delta Fors je tokom godina više puta menjala ime. Osnovana je kao elitna grupa za borbu protiv terorizma, veruje se da je to bilo krajem 1977. godine. U istoriju su ušli lošim početkom zbog neuspele operacije Orlove kandže 1980., kada je propala akcija spasavanja američkih talaca u Iranu za vreme studentskih protesta.

Od tada su se istakli u borbama od invazije na Panamu do Zalivskog rata i hvatanja Osame Bin Ladena. Jedinica je i dalje aktivna, a mnoge njene misije su državna tajna.

SEAL tim 6/DEVGRU

Ova jedinica specijalizovane su za terorizam i to u području izviđanja, spasavanju talaca i misijama bliske zaštite. Nakon napada na "Kule bliznakinje" u Njujorku 11. septembra 2001. njihov se proračun, ali i odgovornost povećala.

Sada broje preko 1.800 članova, uključujući i žene. Neke od njihovih najpoznatijih akcija su hvatanje bin Ladena, te spasavanje kapetana Filipsa iz ruku somalijskih gusara. U borbenim operacijama su od 1981. godine.

Vojna jedinica 7781/39. specijalna jedinica operativnog odreda

I ovaj tim zelenih beretki promenio je ime više puta tokom svoje istorije. Imali su operacije u Berlinu od 1956. do 1984. godine. Zadatak im je bio da čuvaju Zapadni Berlin od upada komunista, ali i da pripreme grad na otpor u slučaju da dođe do preuzimanja s istočne strane.

Obučeni su kao klasični špijuni, a posedovali gadžete poput onih koje ima Džejsm Bond, kao što su upaljači za cigarete koji su ustvari oružje ili eksploziv C-4.

OSS

To je skraćenica za Služba za strateške usluge koji je osnovan 1942. godine sa vrlo širokom misijom prikupljanja i analiziranja strateških informacija i vođenja "specijalnih operacija koje nisu dodeljene drugim agencijama".

Obzirom da za vreme Drugog svetskog rata nije bilo puno aktivnih sličnih agencija, OSS je imala pune ruke posla. Pod vođstvom pukovnika Vilijama Donovana, zvanog Divlji Bil, ova mala agencija sprovela je racije, švercovala oružje i špijune, podržavala grupe otpora, te prikupljala tajne podatke.

Oni su prvi u američkoj istoriji u svojim redovima imali komandose za "more, vazduh i kopno".

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track