ZABRANA PRELETANJA RUSKIM AVIONIMA: Ukrajina zatvara nebo, Medvedev uzvraća

Zaoštreni odnosi

ZABRANA PRELETANJA RUSKIM AVIONIMA: Ukrajina zatvara nebo, Medvedev uzvraća

Planeta -
Objavljen je spisak od 20 ruskih avioprevoznika kojima će sa stupanjem na snagu zimskog reda letenja, u potpunosti ili delimično biti zabranjeni letovi preko Ukrajine

KIJEV - Ukrajina je danas obavestila ruske aviokompanije, među kojima i Aeroflot, da im od 25. oktobra uvodi zabranu letova u tu zemlju, a ruski premijer Dmitrij Medved je već najavio uzvratne mere.

U skladu sa odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i ukazom predsednika države, objavljen je spisak oko 20 ruskih avioprevoznika kojima će sa stupanjem na snagu zimskog reda letenja, u potpunosti ili delimično biti zabranjeni letovi, prevoz i tranzit preko teritorije Ukrajine, preneo je "Tas". Na spisku su se, pored Aeroflota, našle i Transaero, Vim-avia, Gasprom-avia, Donavia, Orenburške aviolinije, Polet, Rosija, Red Wings, Sibir, Uralske aviolinije, Jakutija, Jamal i druge.

Dmitrij Medvedev najavio kontramere, Foto: Fonet/AP
Dmitrij Medvedev najavio kontramere, Foto: Fonet/AP

Po mišljenju sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova, odluka Kijeva će prekinuti aviosaobraćaj s Rusijom i, ako bude primenjena, biće "još jedan akt bezumlja". Ruski premijer Dmitrij Medvedev je naložio Ministarstvu saobraćaja da razmotri pitanje uzvratnih mera za ukrajinske aviokompanije, rekla je njegov pres sekretar Natalija Timakova, a preneo "Interfaks".

Ministar saobraćaja Maksim Sokolov je ranije već najavio da će Moskva doneti uzvratne mere. Ako namera Ukrajine bude realizovana i njen vazdušni prostor bude zatvoren za ruske kompanije, ruske vlasti će biti prunuđene da donesu uzvratne mere, rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track