VELIKI USPH FPÖ: Slobodarci su pravi pobednici izbora u Gornjoj Austriji!
Foto: Printscreen Heute.at

POLITIČKI ZEMLJOTRES

VELIKI USPH FPÖ: Slobodarci su pravi pobednici izbora u Gornjoj Austriji!

Austrija -
Lider FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe poručio je da se već raduje izborima u Beču, koji će biti održani 11.oktobra i da je i u Beču sve moguće

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) sve je snažnija na političkoj sceni Austrije, a to je dokazala na jučerašnjim izborima u pokrajini Gornja Austrija, gde je osvojila drugu poziciju, ali sa novih 15 odsto glasova, dok su ostale partije pretrpele velike gubitke.

Gornja Austrija, koja je do sada bila u rukama Narodne partije (ÖVP), očigledno želi promene, koje obećava FPÖ. ÖVP je na izborima ostala na prvoj poziciji sa 36,4 osvojenih glasova, ali uz gubitak od 10,4 odsto. FPÖ je osvojila jasno drugu poziciju sa 30,4 odsto glasova, što je plus od 15 odsto na prethodne izbore održane 2009. Doskorašnja druga snaga u Gornjoj Austriji Socijaldemokratska partija (SPÖ) pala je na treće mesto sa svega 18,4 odsto glasova, i gubitkom od 6,6 procenata. Stranka Zelenih je četvrta sa osvojenih 10,3 odsto, što je za 1,1 odsto više nego pre.

Izlaznost je u Gornjoj Austriji iznosila 81,6 odsto. ÖVP će imati težak posao da održi doskorašnju vladajuću koaliciju sa Zelenim, jer im nedostaje potrebna većina, pa će najverovatnije Gornja Austrija dobiti novu vladu. Koliko su ovi rezultati istorijski i predstavljaju "politički zemljotres", najbolje govori činjenica da je ÖVP po prvi put pala na ispod 40 odsto glasova, SPÖ po prvi put ispod 20 odsto, a FPÖ po prvi put iznad 30 procenata. U demokratskoj istoriji Gornje Austrije još nijedna stranka nije zabeležila toliki rast kao FPÖ, jer je uspela skoro da udvostruči broj glasova.

Ovo je ujedno i prvi put da FPÖ u jednoj od devet pokrajina Austrije, izuzev Koruške, osvaja više od 30 odsto glasova. Kao što se očekivalo izbori u Gornjoj Austriji održani su u znaku izbegličke krize, te je mnogima, kako ukazuju analitičari, motiv da glasaju za FPÖ bio problem sa migrantima sa kojima se već mesecima suočava čitava Evropa, a posebno Austrija.

Lider ÖVP u Austriji Rajnhold Miterlener izrazio je žaljenje zbog izbornog rezultata, ukazujući da je izbeglička tema uticala na ponašanje glasača. I lider SPÖ Verner Fajman veoma je razočaran zbog izbornog rezultata, dodajući da je tema izbeglica potisnula sve druge teme, i da su strahohi imali ulogu u izbornom ponašanju, od čega su profitirali oni "koji šire mržnju".

Bečki gradonačelnik MIhael Hojpl ima razloga za brigu 11. oktobra
Bečki gradonačelnik MIhael Hojpl ima razloga za brigu 11. oktobra

Lider FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je da su u toj stranci bili "optimisti od početka", ali da je rezultat "nadmašio njihova očekivanja". Poručio je da se već raduje izborima u Beču, koji će biti održani 11.oktobra. "U Beču je sve moguće", smatra on i dodaje da bi FPÖ mogla postati čak i najjača politička snaga. ÖVP u Gornjoj Austriji Štrahe je poručio da prekine sa politikom isključivanja FPÖ, te da mora poštovati demokratsku volju građana, ukazujući na mogućnost koalicije ÖVP-FPÖ.

FPÖ od izbora do izbora beleži uspehe i čak je u pokrajini Burgenland ušla u vladu. Ishod izbora u Beču, u kojem je SPÖ do sada dominirao političkom scenom, biće od velikog značaja i po opstanak savezne vlade, koju čine SPÖ i ÖVP. Već sada je jasno da će izbori u Beču biti direktna izborna borba između SPÖ i FPÖ, što će se odraziti rezultate drugih stranaka. U slučaju pobede FPÖ, koja, prema istraživanjima ima šanse da ovaj put pretekne SPÖ, to bi izazvalo potres na saveznom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track