AMERIČKI PRAVOSUDNI SISTEM U DILEMI: Pogubiće nevinog čoveka?
Foto: Printscreen/YouTube

Kontroverzan slučaj

AMERIČKI PRAVOSUDNI SISTEM U DILEMI: Pogubiće nevinog čoveka?

Planeta -
Advokati su sudu priložili nove dokaze koji je trebalo da dokažu da je Ričard Glosip nevin, ali je sve to ipak odbijeno i on bi definitivno trebalo da bude pogubljen sutra

Ričard Glosip (52) je pre dve nedelje trebalo da bude pogubljen u američkoj saveznoj državi Oklahoma. Nekoliko sati pre, pogubljenje je odloženo.

Advokati su sudu priložili nove dokaze koji je trebalo, prema njihovom mišljenju, da dokažu da je Glosip nevin. Međutim, sve to je ipak odbijeno i Glosip bi definitivno trebalo da bude pogubljen sutra smrtonosnom injekcijom.

Glosip je, terete ga, 1997. godine nagovorio narkomana Džastina Snida da ubije njegovog poslodavca, vlasnika motela Bari Van Triza. Snid je priznao ubistvo, ali je dao protivrečne izjave i na kraju je optužio Glosipa. Zbog svoje navodne saradnje sa vlastima Snid nije osuđen na smrtnu kaznu.

Uoči 16. septembra kada je Glosip trebalo da bude pogubljen, njegovi advokati su uspeli da odlože kaznu. Tada su pronašli svedoka, zatvorenika, koji tvrdi da je čuo kako se Snid hvali da je uspeo svu krivicu da prebaci na Glosipa. ali sud ipak nisu uspeli da uvere. Sud smatra da novi dokazi samo proširuju od ranije poznatu teoriju.

Glosip, pak, ima podršku mnogih. Helen Prižan (76), časna sestra i aktivistkinja godinama prati njegov slučaj i o tome je napisala knjigu "Odlazak u smrt". Prema toj je knjizi snimljen je i film u kojem glume Šon Pen i Suzan Sarandon.

Sarandon se takođe bori za Glosipa. Tvrdi da ga je američko pravosuđe izneverilo i da je u njegovom slučaju zakazalo.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track