Najnovije vesti

U AUSTRALIJI VIŠE NEMA DAMA I VITEZOVA: Tako je odlučila australijska vlada
Foto: Ap 2 Nov 2015

Nestanak tradicije

U AUSTRALIJI VIŠE NEMA DAMA I VITEZOVA: Tako je odlučila australijska vlada

Planeta
Odluka doneta uz saglasnost britanske kraljice

KANBERA - Australija je danas ukinula titule vitezova i dama u svom sistemu odlikovanja, nekoliko meseci pošto je bivši premijer Toni Abot izazvao veliko nezadovoljstvo u javnosti dodeljivanjem titule australijskog viteza suprugu britanske kraljice.

Premijer Malkolm Ternbul danas je rekao da se britanska kraljica Elizabeta Druga saglasila s preporukom australijske vlade da se ukinu vitezovi i dame. Mnogi u Australiji smatraju da je Abotova odluka da princa Filipa proglasi vitezom na australijski nacionalni dan 26. januara, bio početak kraja njegovog liderstva.

Abot je u januaru rekao da je vreme da Australija odlikuje Vojvodu od Edinburga zbog njegovog "rada i posvećenosti", ali je kasnije rekao da je ta odluka bila nepromišljena. U septembru je smenjen s čela vladajuće stranke desnog centra Liberalne partije posle čega je izabran Ternbul.

Ternbul koji je 1999. predvodio kampanju da Australija postane republika, rekao je danas da titule vitezova i dama "nisu prikladne" u modernoj Australiji. Dodao je odluka o ukidanju neće uticati na postojeće vitezove i dame.

Titule vitezova i dama ukinute su 1976, godinu dana pošto je uveden australijski sistem odlikovanja umesto britanskog. Posle su 1986. nakratko vraćene, a konačno ih je ponovo uveo Abot 2014.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...