VATILIKS: Kardinal krao od dece da sagradi penthaus!
Foto: AP

Skandal potresa vrh Rimokatoličke crkve

VATILIKS: Kardinal krao od dece da sagradi penthaus!

Planeta -
Bivši državni sekretar Vatikana Tarčizio Bertone koristio novac iz dobrotvornih fondova crkve da napravi luksuzne stanove

RIM - Moćni kardinal iz Vatikana Tarčizio Bertone, državni sekretar u vreme pape Benedikta XVI, koristio je novac iz vatikanskog fonda za pomoć oboleloj deci da bi sebi napravio ogroman penthaus, tvrdi novinar Emilijano Fitipaldi.U knjizi „Škrtost“ (Avarizia) ovaj novinar tvrdi da ima dokaze da je nekadašnji drugi čovek Svete stolice zloupotrebljavao dobrotvorne fondove.RevizijaKako navodi, revizionari društva PrajsvoterhausKupers još 21. marta 2014. izvestili su Vatikan da je s računa dečje bolnice Bambino Gezu više puta uzimana velika količina novca. Prvi primer koji su naveli jeste da je iz fonda uzeto 23.800 evra za iznajmljivanje helikoptera koji je Bertonea prevozio po Italiji.- Revizijom je otkriveno da je iz istog fonda plaćen račun od oko 200.000 evra za preuređenje penthausa u koji se Bertone preselio kad je napustio apartman državnog sekretara u Apostolskoj palati - piše Fitipaldini.Inače, taj penthaus već je bio predmet skandala samo zbog svoje veličine - ima čak 700 kvadratnih metara.- Ideju da napišem knjigu dala su mi dvojica sveštenika koja su mi i otkrila mnoge tajne Vatikana. S njima sam se sastajao u jednom restoranu i oni su bili vrlo ćutljivi dok konobar na sto ne bi doneo hranu i belo vino. Nakon toga bi se obojici razvezao jezik. „Moraš da napišeš knjigu da bi papa saznao šta se dešava. On mora da sazna da kardinal Bertone u Rimu ima kuće vredne milijarde evra“, rekao mi je jedan od njih. Naravno, odmah su dodali i da on nije jedini kardinal koji živi na visokoj nozi, već da mnogi od njih imaju kuće od 500 kvadrata, da su umešani u sumnjive poslove i prevare. Među njima su i neki za koje i papa misli da su heroji - ispričao je Fitipaldini.Petina ugroženimaInače, knjiga o skandalima u Vatikanu pojavljuje se nakon što je žandarmerija uhapsila zvaničnike zbog iznošenja dokumenata. Oni objašnjavaju zloupotrebe „Petrovog dinara“, priloga koji se stavlja na raspolaganje papi lično. Međutim, tek svaki peti novčić stigne do onih kojima pape pomažu, dok četiri petine pojede birokratija.

Papa pobesneoNE MOŽETE NI NOVAC DA SAČUVATE, KAKO ĆETE SAČUVATI DUŠE?Papa Franja se posle ovih skandala oseća kao da su ga svi izdali, tvrde njegovi najbliži saradnici.- Papa je veoma ogorčen, ali odlučan da se izbori s korupcijom. Poslednjih dana je zbunjen i nezadovoljan. Finansijske afere u Vatikanu otkrivaju da se mnogi protive njegovom pozivu na poniznost i štednju. Čak je blagajnike pitao kako misle da sačuvaju duše ako nisu u stanju da sačuvaju novac, koji ne beži - ispričao je jedan od papinih saradnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track