NEMAČKO SELO NA MUKAMA: Ima svega 100 stanovnika, a treba da prime 750 migranata
Foto: Reuter

Udvostručio se broj meštana preko noći

NEMAČKO SELO NA MUKAMA: Ima svega 100 stanovnika, a treba da prime 750 migranata

Planeta -
U mesto Sumte u Donjoj Saksoniji stigla je prva grupa od 100 izbeglica, koliko otprilke ima stanovnika to malo mesto. Svi meštani su zabrinuti zbog novonastale situacije

Sumte ima samo 102 stanovnika. Na nedavnom skupu pitali su vlasti da li će izbeglice u njihovom mestu imati primerenu zdravstvenu negu, kako će se štititi od kriminala, da li će nedeljno u nekom određenom vremenu izbeglice imati zabranu izlaska iz prihvatilišta.

Jedna žena je rekla da se boji jer su izbeglice uglavnom muškarci. Pitaju se i zašto su vlasti izabrale baš njihovo selo jer oni nemaju ni supermarket, a infrastruktura im je loša. U ministarstvu unutarnjih poslova Nemačke objašnjavaju da se u ovoj pokrajini vrši veliki pritisak da se što pre nađe smeštaj za izbeglice.

Broj zahteva za azilom raste i ljudima se mora što pre naći smeštaj kako ne bi bili beskućnici. Jedna kompanija je ponudila kuće u mestu Sumte za najam i policija je to prihvatila. Tenzije rastu, a sve veći problem su neonacističke grupe koje optužuju kancelarku Angelu Merkel da je izneverila tri miliona nezaposlenih i 300.000 beskućnika zbog brige za izbeglice.

Danas ih je došlo 100, a onda će ih sutra doći 100, pa još svaki dan toliko. Biće kriminala u selu kao što je u gradovima u kojima su prihvatilišta. Izbeglice s Balkana, iz Azije i Afrike samo koriste situaciju u Siriji pa dolaze u Nemačku, kaže neonacista Holger Nieman (32).

Dodaje kako u Sumteu nema posla i da će izbeglice živeti od 500 evra pomoći.

Džihad (25) koji je u Sumte došao iz Sirije preko Turske i Grčke i njegov prijatelj Abdulah (19), iz zapadne Sahare pitali su se gde su prodavnice. Kažu da tu nema šta da se radi i da nemaju televiziju ni PlayStation.

"Želim da se zaposlim. Želim da radim u piceriji, kao što sam radio u Damasku", kaže Džihad.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track