POLICAJAC KOJI JE UBIO DEČAKA BEZ TUŽBE: Sudije odlučile da je opravdano pucao
Foto: Ap 24 Nov 2014

Ubistvo tinejdžera

POLICAJAC KOJI JE UBIO DEČAKA BEZ TUŽBE: Sudije odlučile da je opravdano pucao

Planeta -
Porota u američkoj saveznoj državi Ohajo odlučila je da protiv policajaca koji su učestvovali u incidentu u kojem je ubijen 12-godišnji crnoputi dečak neće biti podignuta optužnica, saopštilo je američko državno tužilaštvo.

Smrt Tamira Rajsa u novembru 2014. godine, koji je u rukama imao dečji pištolj kad ga je na igralištu ubio beli policajac, rezultovala je, pored drugih sličnih incidenata, protestima širom SAD, prenela je agencija AFP.

"Na osnovu dokaza koje smo videli i zakona koji se odnosi na policijsku primenu smrtonosne sile, porota odbacuje predlog podizanja optužnice" protiv dvojice policajaca koji su učestvovali u incidentu, od kojih je jedan upucao dečaka, saopštilo je tužilaštvo.

Snimci sa nadzornih kamera su pokazali da je policajac pucao na 12-godišnjeg Rajsa samo nekoliko sekundi nakon što je automobil policijske patrole stigao na lice mesta.

Dečak je preminuo nekoliko sati kasnije u bolnici. Sudija zadužen za taj slučaj je u junu objavio da ima osnova za podizanje optužnice protiv policajaca, ali su u oktobru nezavisni izveštaji čiju je izradu naložilo tužilaštvo pokazali da je policajac Timoti Loman opravdano pucao u Rajsa.

Tek nekoliko dana nakon ovog incidenta, druga porota je donela odluku da se ne podiže optužnica protiv policajca belca koji je u avgustu 2014. ubio nenaoružanog crnog mladića Majkla Brauna u predgrađu Fergusona u Misuriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja