(VIDEO) SAMIT EU-TURSKA: Postignut napredak, ali Evropa tek treba da razmotri nove turske zahteve
Foto: Reuters, 07.03.2016.

Svi su oprezni

(VIDEO) SAMIT EU-TURSKA: Postignut napredak, ali Evropa tek treba da razmotri nove turske zahteve

Planeta -
Lideri Evropske unije pozdravili su kasno sinoć po okončanju samita u Briselu napredak postignut u razgovorima sa Turskom o ublažavanju izbegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sledeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu veoma je iznenadio lidere 28 članica Unije zatraživši neočekivano dodatnih tri milijarde evra pomoći i bezvizni režim za državljane Turske u EU do juna, prenela je agencija AFP.

U zamenu za te zahteve, on je predložio da Turska preuzme sve ilegalne migrante koji sa njihove teritorije dospeju na neko od grčkih ostrva, što je uobičajena ruta velike većine migranata. Pored toga, Davutoglu je predložio da EU prihvati jednog sirijskog izbeglicu iz kampova u Turskoj u zamenu za svakog Sirijca kojeg Turska prihvati iz Grčke.

Pošto su lideri EU "toplo pozdravili" predloge Turske, predsednik Evropskog saveta Donald Tuske je izjavio da sada predstoji rad na pravnim detaljima kako bi konačni sporazum mogao da bude postignu na samitu EU u Briselu 17. i 18, marta.

"Svi smo mi svesni da smo sada postigli veliki napredak", izjavio je Tusk na konferenciji za štampu posle samita i dodao da je napravljen veliki korak ka okončanju najveće izbegličke krize u Evropi još od Drugog svetskog rata. On je dodao da će ishod sinoć završenog samita pokazati migrantima da put ka Evropi za ljude koji tragaju za boljim životom više ne postoji.

Donald Tusk: Dani neregulisane migracije su gotovi (Foto: Reuters)
Donald Tusk: Dani neregulisane migracije su gotovi (Foto: Reuters)

"Dani neregulisane migracije u Evropu su gotovi", istakao je Tusk. Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je snažno zagovarala dogovor sa Turskom, delimično i kako bi ublažila posledice svoje politike "otvorenih vrata", oprezno je pozdravila dogovor postignut sinoć sa Turskom.

"Biće to veliki napredak ukoliko postane realnost", istakla je Merkelova.

Zvanična Ankara se, međutim, pokazala kao nepouzdan partner jer nije ispunila odredbe ranijeg dogovora sa EU iz novembra prema kojem je trebalo da dobije pomoć od tri milijarde evra u zamenu za smanjenje priliva izbeglica, a takođe stalno insistira na napretku pregovora o članstvu u Uniji.

Možda najveći uspeh Turske na jučerašnjem samitu je pristanak EU da do juna uvede bezvizni režim za državljane Turske, pod uslovom da zvanična Ankara ispuni data obećanja. Situaciju komplikuje stav Mađarske, čiji se premijer Viktor Orban juče usprotivio planu i koji bi na samitu 17. marta mogao da stavi veto.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track