NIJE REŠENO PITANJE IZBEGLICA: Turska i Evropska unija bez dogovora
Foto: AP

Samit u Briselu

NIJE REŠENO PITANJE IZBEGLICA: Turska i Evropska unija bez dogovora

Planeta -
Turski premijer Ahmet Davutoglu tražio od evropskih lidera dodatni novac za zaustavljanje priliva migranata iz Sirije na Stari kontinent

BRISEL - Samit lidera 28 zemalja članica EU i turskog premijera Ahmeta Davutoglua održan je juče u Briselu, ali na njemu nije postignut dogovor o rešavanju izbegličke krize, javio je Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.- Nekim zemljama se zaista dopada ideja, ali ne mogu da prihvate dogovor večeras zbog veoma kratkog vremena za pripremu. Potrebna su neka razjašnjenja. Radićemo intenzivno na tome narednih dana - rekao je sinoć taj zvaničnik.Međutim, mađarska agencija MTI je potom objavila da je premijer te zemlje Viktor Orban stavio veto na direktno prebacivanje izbeglica iz Turske u Evropu, što je bilo predviđeno nacrtom sporazuma EU i Turske, pa se razmatra mogućnost da se sklapaju posebni bilateralni sporazumi.Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je prethodno da je Turska tražila dodatnih tri milijarde evra od EU za zbrinjavanje migranata na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodelu tih sredstava, prenele su agencije.U nacrtu sporazuma EU i Turske u koji je Rojters imao uvid kaže se da će EU udvostručiti iznos novca koji je ponudila Turskoj za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbeglica, a da će sirijske izbeglice biti direktno prebacivane iz Turske u EU. To znači da bi Turskoj pored obećanih tri milijarde evra bilo isplaćeno još toliko do kraja 2018. za zbrinjavanje izbeglica.Prema nacrtu dokumenta, Turska treba da primi nazad sve neregularne migrante koji su iz te zemlje došli na grčka ostrva, dok bi EU potom trebalo da preuzme direktno iz Turske jednog sirijskog izbeglicu za svakog Sirijca koji readmisijom bude vraćen s grčkih ostrva u Tursku. Takođe, Turska treba da efikasno sarađuje sa EU i UNHCR da osigura relokaciju Sirijaca u članice EU, na osnovu formule „za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen sa grčkih ostrva u Tursku jedan Sirijac će biti relociran u zemlje EU“. S druge strane, Brisel treba da potpuno evakuiše izbeglice s grčkih ostrva i snosi troškove readmisije.Inače, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je uoči samita da je za migrantsku krizu ključno naći održivo rešenje s Turskom, kao i da je potrebno smanjiti broj ilegalnih migranata u svim zemljama.Pored pitanja izbeglica, nacrt sporazuma predviđa da se Brisel obaveže da pripremi i otvori nova poglavlja u pregovorima o članstvu te zemlje u Evropskoj uniji, a EU da uvede viznu liberalizaciju za građane Turske do kraja juna.

OrbanZATVARAJTE GRANICEPremijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da Evropa treba da zatvori svoje granice za migrante i da ne treba nikoga da pušta bez registracije i dozvole.Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji nije bio u Briselu, kritikovao je EU zbog četvoromesečnog odlaganja uplate tri milijarde evra u fond za izbeglice, što je bilo obećano.

CiprasEVROPA DA PODELI IZBEGLICEGrčki premijer Aleksis Cipras apelovao je juče na evropske partnere da počnu sa sprovođenjem akcionog plana za rešavanje migrantske krize, usvojenog prošle godine. Uoči početka samita EU i Turske Cipras je rekao da „pravila moraju da važe za sve“ i da „svi moraju da primenjuju zajedničke odluke“.- Ako se dogovori u EU ne sprovode, onda uopšte nema dogovora - rekao je grčki premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track