(VIDEO) RADE VIŠE I LOŠIJE POSLOVE: Žene će još 70 godina zarađivati manje od muškaraca
Foto: Profimedia

Izveštaj UN

(VIDEO) RADE VIŠE I LOŠIJE POSLOVE: Žene će još 70 godina zarađivati manje od muškaraca

Planeta -
Žene u proseku zarađuju 23 odsto manje od muškaraca i tako će biti još skoro vek ako platne razlike među polovima nastave da se smanjuju sadašnjim tempom, saopštila je Međunarodna organizacija rada.

Na svetskom nivou, stopa zaposlenosti među muškarcima je 72 odsto, a među ženama 46 odsto - da bude gore, taj jaz je u poslednjih 20 godina smanjen za samo 0,6 odsto!

"Žene su u poslednje dve decenije značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu," navodi se u izveštaju.

Žene i dalje više rade u domaćinstvu i više se brinu o deci od muškaraca, tako da mnoge i ne mogu da rade puno radno vreme, pa samim tim zarađuju manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada, agencije UN.

Ti faktori, uključujući činjenicu da mnogo više žena nego muškaraca radi na crno i lošije plaćene poslove, dovode kasnije do velikih razlika među polovima u penzijama. Oko 200 miliona starijih žena širom sveta živi bez redovne penzije, dok je takvih muškaraca skoro duplo manje - 115 miliona, navodi se u izveštaju.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track