LAVROV: Što je NATO zamrzao, neka i odmrzne
Foto: AP

Povodom odluka donetih na samitu u Varšavi

LAVROV: Što je NATO zamrzao, neka i odmrzne

Planeta -

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, izjavio je danas da Rusija želi da razume objašnjenje odluka NATO donetih na samitu 8. i 9. jula un Varšavi, jer javni komentari nisu ohrabrujući

"Pre svega želimo da shvatimo objašnjenje NATO o odlukama koje su donete na samitu u Varšavi. Ono što smo čuli u javnim komentarima, naravno, nije ohrabrujuće. Prevlađuje želja da se sačuva veštacki stvoren lik neprijatelja da bi se na toj osnovi zahtevalo jedinstvo redova i konsolidacija pozicije"“, izjavio je ruski ministar na konferenciji za medije u Astani.

"Rusija je spremna za saradnju sa Severnoatlantskim paktom u okviru osnivačkog akta Rusija-NATO", rekao je Lavrov.

Kako prenosi Sputnik, on je izrazio nadu da će se u Alijansi oslanjati na sporazume koji su sadržani u okviru osnivačkog akta.„

"Mi smo spremni za to"“, rekao je Lavrov novinarima u glavnom gradu Kazahstana.

On je istakao da "nije Rusija obustavila dogovor sa NATO i upravo zato pakt treba da preduzme sve korake za reanimaciju saradnje".

"Što se tiče dugoročnog karaktera odnosa Rusije sa NATO, nismo mi raskinuli sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma. Nismo mi zamrzavali saradnju za podršku avganistanskih snaga bezbednosti da bi se oni efikasnije borili protiv ID, nismo mi obustavili sve ostale oblike saradnje izmedu Rusije i Severnoatlantskog pakta"“, naglasio je Lavrov, govoreći i o sastanku Saveta Rusija-NATO koji se danas održava u Briselu.

"Ako su oni zamrzli ovaj mehanizam, onda oni treba i da preduzimaju korake za reanimaciju ovog Saveta. Oni su tražžili da se održi sastanak Saveta Rusija-NATO. Mi smo im izašli u susret“, zakljucio je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track